Η ΟΙΚΙΠΑ τονίζει τα εξής σε ανακοίνωση:

"Αυθαίρετες επιδείξεις/κινήσεις μότο-κρος πραγματοποιούνται επανειλημμένα τον τελευταίο καιρό τόσο εντός του παράκτιου δάσους της Στροφυλιάς όσο και στην αμμώδη παραλιακή ζώνη και τις αμμοθίνες της παραλίας «Καλόγρια» του Εθνικού Πάρκου υγροτόπων Κοτυχίου-Στροφυλιάς, κατά παράβαση του Ν. 3937/2011 «για τη διατήρηση της βιοποικιλότητας» που ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΙ την κίνηση τροχοφόρων στον αιγιαλό και στους αμμόλοφους.

Οι αναβάτες μάλιστα των μηχανών χωρίς κανένα πρόβλημα, ανάρτησαν βίντεο και φωτογραφίες στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης (Facebook) καμαρώνοντας για το κατόρθωμά τους! Άμεσα τα μέλη της ΟΙ.ΚΙ.ΠΑ. απέστειλαν στο Φορέα Διαχείρισης όλο το φωτογραφικό και βιντεοληπτικό υλικό, προκειμένου να κινηθούν οι απαραίτητες ανακριτικές και δικαστικές διαδικασίες.

Όπως πληροφορηθήκαμε ήδη ο Φορέας Διαχείρισης έχει καταθέσει δύο αναφορές (στις 4-1-2021 και στις 12-1-2021) στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Πατρών τονίζοντας την ανάγκη για άμεσο εντοπισμό των υπαίτιων για την περιβαλλοντική υποβάθμιση της προστατευόμενης περιοχής και των φυσικών σχηματισμών της, μιας και σε διάστημα λίγων ημερών επαναλήφθηκε η αυθαίρετη κίνηση των μηχανών στις αμμοθίνες με κίνδυνο πλήρους υποβάθμισής του οικότοπου προτεραιότητας 2250* «Θίνες των παραλίων με Juniperusspp.».

Στο έγγραφό του ο Φορέας ζητά από τις εισαγγελικές αρχές «την άμεση διερεύνηση του θέματος με τον εντοπισμό και επιβολή των σχετικών κυρώσεων στους υπαίτιους, με σκοπό τη συμμόρφωση τους αλλά και την αποφυγή παρόμοιων παράνομων δραστηριοτήτων στην προστατευόμενη περιοχή, καθώς είναι ουσιαστική η διασφάλιση της καλής και απρόσκοπτης λειτουργίας όλων των οικοσυστημάτων της προστατευόμενης περιοχής του Εθνικού Πάρκου».

Να σημειωθεί ότι οι αμμόλοφοι αποτελούν ένα σπάνιο τύπο παράκτιου οικοσυστήματος ιδιαίτερα σημαντικό για ολόκληρο το παρακείμενο Δάσος της Στροφυλιάς και τους γύρω Υγροτόπους, όπως η λ/θ του Πρόκοπου και το έλος της Λάμιας. Ιδιαίτερα δε ο τύπος οικοτόπου που βρίσκεται στην μεγάλη αμμώδη πλαγιά των Μαύρων Βουνών, όπου και καταγράφηκαν οι αυθαίρετες κινήσεις τροχοφόρων μηχανών μοτο-κρος αποτελεί οικότοπο προτεραιότητας σύμφωνα με το Παράρτημα Ι της Κοινοτικής Οδηγίας 92/43/ΕΟΚ. Η σημασία διατήρησης είναι υψηλή όπως και ο βαθμός ευθύνης που φέρει η Ελλάδα για την διατήρηση του οικοτόπου λόγω της σπανιότητας του συγκεκριμένου οικοτόπου.

Η ΟΙ.ΚΙ.ΠΑ. απευθύνει έκκληση και καλεί όλους τους συναρμόδιους φορείς για τη φύλαξη της προστατευόμενης περιοχής (Φορέα, Δασαρχείο, Αστυνομία) να συμβάλουν ώστε να εκλείψουν στο μέλλον παράνομες και καταστροφικές δραστηριότητες σαν αυτή αλλά και σαν τη λαθροθηρία που συνεχίζεται, ακόμη και παρά την ισχύουσα καραντίνα.

Συνεχίζουμε να επαγρυπνούμε για την προστασία του Εθνικού μας Πάρκου που επιτέλους θα πρέπει να πάψει να αποτελεί θέατρο ασυδοσίας και παρανομίας."