Η διακόσμηση στην πλατεία Γεωργίου, το άρμα του κορωνοϊού με τις καρναβαλικές φιγούρες που τρέχουν να αποφύγουν τον ιό, αλλά και ορισμένα δείγματα από παλιότερα καρναβάλια που τοποθετήθηκαν εκεί, προκάλεσαν μία αμφισημία.

Σε πολλούς άρεσε η όλη διακόσμηση και ο σχεδιασμός, σε άλλους όχι και τόσο. Το γεγονός είναι ένα: Χάρισαν στην πλατεία Γεωργίου και στην καρδιά της Πάτρας, έναν καρναβαλικό και χαρούμενο τόνο, σε δύσκολες μέρες και εποχές.

Η παρουσία τους δείχνει τουλάχιστον ότι το καρναβάλι της Πάτρας είναι εδώ και μας καλεί να πάρουμε μέρος, με έναν διαφορετικό βέβαια τρόπο, ένεκα των συνθηκών της πανδημίας.

Το άρμα του κορωνοϊού είναι φετινό. Είναι αυτό που είδαμε στο μικρό καρναβαλικό φεστιβάλ του περασμένου Σεπτεμβρίου να δίνει μία άλλη αισθητική στα νέα γραφεία του Καρναβαλικού Οργανισμού.

Μεταφέρθηκε έτσι από τα Παλαιά Σφαγεία στην πλατεία Γεωργίου. Δεν το έχουμε δει στις καρναβαλικές παρελάσεις και από αυτή την άποψη είναι καινούργιο.

Το ερώτημα όμως είναι τι άλλο καινούργιο θα δούμε στην Πάτρα αφού κρίνοντας από τις ανακοινώσεις και λόγω των συνθηκών, φέτος η διοργάνωση στηρίζεται ακόμα περισσότερο στον καρναβαλικό διάκοσμο αφού δεν θα γίνουν παρελάσεις και μαζικές εκδηλώσεις.

Το καινούργιο λοιπόν που θα δούμε θα αφορά κυρίως την Αγίου Νικολάου και το ιστορικό της κέντρο. Εκεί θα μπουν νέα στοιχεία του καρναβαλιού διακόσμου, με βάση έναν σχεδιασμό που έχει καταρτιστεί και στον οποίο εξέχουσα θέση θα έχουν κάποιοι νέοι καρναβαλικοί μπάστακες που θα παίζουν μουσικά όργανα.

Οι νέοι αυτοί μπάστακες δεν θα είναι ίδιοι, αλλά σε διάφορα σχέδια αφού η εντολή είναι να μην υπάρξει κάποια μαζική παραγωγή, αλλά μεμονωμένη.


Αυτό που για την ώρα παραμένει ερωτηματικό είναι αν θα βγουν κάποια ή όλα τα άρματα που φτιάχτηκαν από το Καρναβαλικό Συνεργείο την περασμένη χρονιά και τα οποία δεν έχουμε δει και ούτε φέτος θα δούμε τουλάχιστον στις καρναβαλικές παρελάσεις που έχουν ακυρωθεί.

Μέχρι ώρας δεν υπάρχει τέτοια εντολή και τα άρματα είναι φυλαγμένα στους χώρους του Πετρωτού στο Καρναβαλικό Εργαστήρι του Δήμου. Θα δούμε, όμως, πιθανότατα, σε διάφορα σημεία του κέντρου της Πάτρας, τα περσινά άρματα του Παιδικού Καρναβαλιού.

Από εκεί και πέρα όλα τα υπόλοιπα που ξεκίνησαν να τοποθετούνται σε διάφορα σημεία της Πάτρας θα είναι από περασμένα καρναβάλια και από άρματα που έχουν κατέβει στις παρελάσεις, με την διαφορά ότι θα έχουν συντηρηθεί και δουλευτεί, με τέτοιον τρόπο ώστε να ανταποκρίνονται στο νέο τους ρόλο.

Στόχος, πάντως, των υπευθύνων είναι να μπουν καρναβαλικά στοιχεία σε όλη την επικράτεια της πόλης, από τις συνοικίες, μέχρι και τις πιο απομακρυσμένες περιοχές της.