Από τις αρχές της ερχόμενης εβδομάδας θα βγουν συγκεκριμένα αποτελέσματα μέσα από τα αστικά λύματα της Πάτρας και τα δείγματα που συνεχίζουν να παίρνονται καθημερινά από τον Βιολογικό Καθαρισμό.

Το Εργαστήριο Υγιεινής του Πανεπιστημίου Πατρών έχει προχωρήσει αρκετά την όλη διαδικασία στο διάστημα που μεσολάβησε από τα τέλη του Νοεμβρίου που ξεκίνησε να προχωρά σε λήψεις από τον Βιολογικό Καθαρισμό.

Έχει πλέον δημιουργήσει το προγνωστικό μοντέλο που ήταν αναγκαίο για ασφαλή επιστημονικά συμπεράσματα για το κατά πόσο υπάρχει ο συγκεκριμένος ιός στην ανοικτή κοινότητα και έτσι θα μπορέσουν οι υγειονομικές αρχές να διαπιστώσουν το ιικό φορτίο της αχαϊκής πρωτεύουσας.

Οι λήψεις ήταν σε σχεδόν καθημερινή βάση και τα αποτελέσματα αυτά θα έχουν να κάνουν με πολλά δείγματα και όχι από μια μικρή μερίδα που ενδεχομένως να οδηγήσει σε λανθασμένα συμπεράσματα.

Σύμφωνα πάντα με τις πρώτες ενδείξεις της όλης αυτής διαδικασίας, το επιδημιολογικό φορτίο της Πάτρας, εξακολουθεί να είναι χαμηλό. «Ασφαλή και επίσημα αποτελέσματα θα έχουμε από την Δευτέρα και μετά.

Ωστόσο, όλα τα στοιχεία δείχνουν ένα χαμηλό επιδημιολογικό φορτίο για την Πάτρα και αυτό προκύπτει, άλλωστε, όχι μόνο μέσα από αυτή την διαδικασία που είναι σε εξέλιξη, αλλά και από όλους τους παράγοντες που χρειάζεται να λάβουμε υπόψη μας για να κρίνουμε κάτι τέτοιο» τονίζει ο καθηγητής Απόστολος Βανταράκης.

«Δεν υπάρχει κάτι που να δείχνει ότι έχουμε αυξημένο επιδημιολογικό φορτίο και αυτό προκύπτει εξάλλου και μέσα από τον αριθμό των νοσηλευομένων στα νοσοκομεία της περιοχής που έχει μία αισθητή πτώση».