Σε αρκετά δύσκολη θέση βρίσκονται οι ιδιοκτήτες των ακινήτων που αυτή τη στιγμή δεν μπορούν να εισπράξουν ούτε τα ποσά από τους μισθωτές τους, ούτε τα χρήματα που είναι να πάρουν από το κράτος, με βάση τις ευνοϊκές διατάξεις που έχουν ανακοινωθεί από τη διαχείριση της πανδημίας.

Σύμφωνα με την πρόεδρο της ένωσης ιδιοκτητών ακινήτων Αχαΐας, Κυριακή Αθανασιάδη, δεκάδες ιδιοκτήτες στην Πάτρα είναι σε δύσκολη θέση, περιμένοντας να περάσουν οι σχετικές διατάξεις από την Βουλή για να πάρουν τα χρήματα που τους έχει υποσχεθεί το κράτος.  

Οι ιδιοκτήτες μιλούν για ακόμα μία φορά για διαχείριση της κρίσης της πανδημίας εις βάρος τους, με το κράτος, όπως υποστηρίζουν να κάνει κοινωνική πολιτική στις πλάτες τους.

«Οι υποχρεώσεις τρέχουν για τους ιδιοκτήτες ακινήτων και αυτή τη στιγμή δεν μπορούμε να εισπράξουμε τίποτα από καμία πλευρά, ούτε από το κράτος, ούτε από τους μισθωτές μας».

Σύμφωνα με την κ. Αθανασιάδη αρκετοί από τους ιδιοκτήτες ακινήτων έχουν πάρει δάνεια για να εξασφαλίσουν ένα παραπάνω κεραμίδι και ένα επιπλέον εισόδημα και οι δόσεις τρέχουν, χωρίς να μπορούν να τις πληρώσουν.

Σε ακόμα πιο δυσχερή θέση βρίσκονται εκείνοι που δεν έχουν από πουθενά αλλού εισοδήματα, πέρα από ένα ακίνητο που νοικιάζουν. Έχουν χάσει την εργασία τους από την κρίση της πανδημίας ή βρίσκονται σε αναστολή, ζώντας με τα 534 ευρώ του κράτους τα οποία τα παίρνουν και με καθυστέρηση.

«Έχουμε έρθει σε πολύ δύσκολη θέση με αυτές τις αποφάσεις για την διαχείριση της πανδημίας. Τόσο σε ότι αφορά την επαγγελματική στέγη, όσο και σε ότι έχει να κάνει με τις υπόλοιπες μορφές μισθωμάτων, όπως για παράδειγμα η φοιτητική κατοικία» τονίζει.

Το κράτος έχει σπάσει ουσιαστικά τα συμβόλαια με τους μισθωτές, ενώ τα χρήματα που είναι να πάρουν από αυτό, με βάση τις διατάξεις του 60 - 40% ή του 80% για τις κλειστές επιχειρήσεις, όπως όλα δείχνουν θα αργήσουν αρκετά να φτάσουν στους τραπεζικούς τους λογαριασμούς.