Η κυβέρνηση φαίνεται να καταλήγει στην απόφαση για μείωση του ορίου του 30% για τις ηλεκτρονικές αποδείξεις για την αποφυγή του περίφημου πέναλτι φόρου του 22%. Ήδη μια πρώτη μελέτη των διαθέσιμων στοιχείων δείχνει πτώση στις ηλεκτρονικές συναλλαγές.

Συγκεκριμένα, με βάση τα στοιχεία της ΤτΕ ο όγκος των συναλλαγών με κάρτες πληρωμών ανήλθε σε 531,9 εκατ παρουσιάζοντας οριακή μείωση κατά 1%, ωστόσο η αξία τους διαμορφώθηκε στα 30,5 δισεκ. ευρώ καταγράφοντας σημαντική μείωση κατά 13%.

Επίσης η μέση αξία συναλλαγών ανά κάρτα είναι μειωμένη κατά 14% συγκριτικά με το προηγούμενο εξάμηνο, με την απόλυτη μέση αξία να ανέρχεται σε 1.671 ευρώ. Η μείωση αυτή οφείλεται κυρίως στη μείωση της μέσης αξίας συναλλαγών ανά χρεωστική κάρτα κατά 14%, η οποία διαμορφώθηκε σε 1.794 ευρώ. Αντίστοιχα, η μέση αξία συναλλαγών ανά πιστωτική κάρτα μειώθηκε κατά 20% και διαμορφώθηκε σε 988 ευρώ.

Παράλληλα η μέση e-απόδειξη ανά συναλλαγή για το σύνολο των καρτών μειώθηκε σε σχέση με το β΄ εξάμηνο 2019 και ανήλθε σε 57 ευρώ. Στις επιμέρους κατηγορίες καρτών, η μέση αξία ανά συναλλαγή με χρήση χρεωστικής κάρτας ανήλθε σε 59 ευρώ παρουσιάζοντας ποσοστιαία μείωση κατά 13% ενώ η μέση αξία ανά συναλλαγή με χρήση πιστωτικής κάρτας μειώθηκε κατά 10% και διαμορφώθηκε σε 47 ευρώ, συγκριτικά με το προηγούμενο εξάμηνο.

Τα συνολικά στοιχεία, πάντως, αναμένεται να διατεθούν από την ΤτΕ το Φεβρουάριο και τότε θα ληφθούν οι αποφάσεις που βέβαια θα έχουν προσωρινό χαρακτήρα και ενδεχομένως να συνδεθούν με ένα κριτήριο συνδεόμενο με την απώλεια εισοδήματος.

Να σημειωθεί ότι με βάση έρευνα της ΓΣΕΕ τα εισοδήματα του 60% των εργαζόμενων στον ιδιωτικό τομέα μειώθηκε κατά την διάρκεια της πανδημίας το 2020. Για το 22% η απώλεια εισοδήματος ήταν πάνω από 31%, ενώ για το 14% ήταν από 21 – 30%.

Υπενθυμίζεται ότι πάνω από 1,5 εκατομμύριο μισθωτοί του ιδιωτικού τομέα έχουν τεθεί σε αναστολή εργασίας για διάστημα έως και 10 μήνες, ενώ χιλιάδες ελεύθεροι επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενοι έχουν δει το τζίρο τους να εξαερώνεται.
Επίσης, σχεδόν στο μισό έπεσαν οι εισπράξεις φόρων από το εισόδημα και την περιουσία το γ΄ τρίμηνο του 2020 σε σχέση με το γ΄τρίμηνο του 2019 με βάση τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ για τους τριμηνιαίους μη χρηματοοικονομικούς λογαριασμούς Γενικής Κυβέρνησης. Το σύνολο των εσόδων ανήλθε σε 21,283 δισ. ευρώ από 24,027 δισ. ευρώ το γ’ τρίμηνο 2019. Οι φόροι στο εισόδημα και στην περιουσία διαμορφώθηκαν σε 2,773 δισ. ευρώ (13% των συνολικών εσόδων) από 5,455 δισ. ευρώ (22,7% των συνολικών εσόδων) το γ’ τρίμηνο του 2019.
Είναι προφανές λοιπόν ότι η μείωση της κατανάλωσης σε συνδυασμό με τη συρρίκνωης των εισοδημάτων και της φοροδοτικής ικανότητας να βάζει το όλο θέμα του ορίου των αποδείξεων σε άλλο πλαίσιο.

Πηγή: News247.gr