Την αναβολή της έναρξης της δίκης του Ντόναλντ Τραμπ μετά την παραπομπή του πρότεινε ο ηγέτης των Ρεπουμπλικάνων στη Γερουσία Μιτς ΜακΚόνελ, ώστε να δοθεί περισσότερος χρόνος στον πρώην πρόεδρο των ΗΠΑ να ετοιμάσει την υπεράσπισή του.

Οι Δημοκρατικοί στη Βουλή, που ψήφισαν την περασμένη εβδομάδα υπέρ της παραπομπής του Τραμπ με την κατηγορία ότι υποκίνησε την αιματηρή εισβολή στο Καπιτώλιο της 6ης Ιανουρίου, έχουν τονίσει ότι θέλουν μια γρήγορη εκδίκαση της υπόθεσης καθώς ξεκινά η θητεία του Τζο Μπάιντεν, ώστε να μπορέσει το Κογκρέσο και η χώρα να κινηθούν μπροστά. Αλλά ο ΜακΚόνελ είπε στους Ρεπουμπλικανούς γερουσιαστές ότι μια σύντομη αναβολή θα δώσει στον Τραμπ τον χρόνο να προετοιμαστεί και να ετοιμάσει την ομάδα των δικηγόρων που θα αναλάβουν την υπεράσπισή του, ώστε να διασφαλιστεί μια δίκαη δίκη.

Σε ανακοίνωσή του, ο ΜακΚόνελ ανέφερε ότι έστειλε σχετική πρόταση στον Τσακ Σούμερ, ηγέτη των Δημοκρατικών στη Γερουσία, προτείνοντας η αποστολή από τη Βουλή των Αντιπροσώπων του κατηγορητηρίου, βάσει του οποίου θα δικασθεί ο Τραμπ , να γίνει στις 28 Ιανουαρίου. Ο γερουσιαστής της Ιντιάνα, Μάικ Μπράουν, είπε ότι η δίκη ίσως να μην ξεκινήσει νωρίτερα από τα μέσα Φεβρουαρίου. Η κίνηση των Ρεπουμπλικάνων εκδηλώθηκε αφού νωρίτερα χθες, οι Δημοκρατικοί δήλωναν ότι η Βουλή των Αντιπροσώπων είναι ενδεχόμενο να στείλει ακόμη και σήμερα στη Γερουσία την απόφαση παραπομπής του Τραμπ σε δίκη, που ψηφίστηκε από το αναφερόμενο νομοθετικό σώμα την προηγούμενη εβδομάδα.

Το χρονοδιάγραμμα θα ορίσουν η πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων, Νάνσι Πελόζι , αλλά και ο ΜακΚόνελ και ο νέος ηγέτης της πλειοψηφίας στη Γερουσία, Σούμερ, που διαπραγματεύονται πώς θα κινηθεί προσεχώς το διαιρεμένο σε 50-50 γερουσιαστές των δύο κομμάτων σώμα. Οι Δημοκρατικοί ελπίζουν να προχωρήσουν οι διαδικασίες, αλλά και να ψηφιστούν νομοσχέδια που εντάσσονται στις προτεραιότητες του νέου Προέδρου Μπάιντεν, όπως τα μέτρα για την πανδημία, αλλά θα χρειαστούν και κάποια συνεργασία από τους Ρεπουμπλικανούς στη Γερουσία. Ο Σούμερ είπε χθες ότι διαπραγματεύεται ακόμη με τον ΜακΚόνελ για τον τρόπο διεξαγωγής της δίκης, αλλά όπως τόνισε «μην αμφιβάλετε διόλου. Θα γίνει η δίκη, θα γίνει η ψηφοφορία για το κατά πόσον θα καταδικαστεί ο πρώην πρόεδρος Τραμπ».