Ως «υπερβολική απαίτηση» από όλους χαρακτήρισε η καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ τους περιορισμούς που επιβάλλονται για την ανάσχεση της εξάπλωσης του κορονοϊού και ευχαρίστησε τους πολίτες για τις προσπάθειές τους, οι οποίες, όπως είπε, επιτέλους αποδίδουν.

Έκανε επίσης λόγο για την «πανδημία του αιώνα» σε επίπεδο φυσικής καταστροφής και τόνισε την ανάγκη για άμεση δράση προκειμένου να αποφευχθεί ένα νέο, σφοδρότερο κύμα.

Κατά την διάρκεια συνέντευξης Τυπου που παραχωρεί αυτή την ώρα, η Άνγκελα Μέρκελ έκανε λόγο για μια «διχασμένη εικόνα», με μείωση των κρουσμάτων, αλλά αύξηση των θανάτων που σχετίζονται με την Covid-19 και εξήγησε ότι, λόγω και των παραλλαγμένων στελεχών του νέου κορονοϊού που έχουν εντοπιστεί στην Βρετανία και στην Ιρλανδία, ήταν απαραίτητο να ληφθούν επειγόντως επιπλέον μέτρα. «Αν περιμέναμε μέχρι να γεμίσουν οι Μονάδες Εντατικής Θεραπείας, θα ήταν πολύ αργά», τόνισε η Άνγκελα Μέρκελ και εξέφρασε την πεποίθηση ότι «υπάρχει ακόμη χρόνος να αποφύγουμε ένα ακόμη σφοδρότερο κύμα».

Συνεργάτης Μέρκελ: Αναπόφευκτο το κλείσιμο των συνόρων

Την ίδια ώρα, η Γερμανία ίσως αναγκαστεί να κλείσει τα σύνορά της με τις γειτονικές χώρες, αν αυτές δεν ενεργήσουν ώστε να μειώσουν τα κρούσματα κορωνοϊού, δήλωσε ο προσωπάρχης της Άνγκελα Μέρκελ. Είναι σημαντικό να τεθούν υπό έλεγχο τα κρούσματα, έτσι ώστε οι χώρες να μπορέσουν να προστατευθούν από νέα, πιο μεταδοτικά, στελέχη του κορωνοϊού, δήλωσε ο Χέλγκε Μπράουν στο ARD.

«Ο κίνδυνος είναι ότι όταν αυξάνονται τα κρούσματα σε μία χώρα, αυτή η μετάλλαξη γίνεται σχεδόν το στέλεχος που επικρατεί και τότε πλέον οι μολύνσεις δεν μπορούν να ελεγχθούν», δήλωσε ο προσωπάρχης της καγκελαρίου. «Και επομένως, ακόμη αυστηρότερα μέτρα στα εσωτερικά σύνορά μας θα είναι αναπόφευκτα.

Από τη στιγμή που κανείς δεν το θέλει αυτό, είναι σημαντικό να ενεργήσουμε από κοινού τώρα», τόνισε ο Χέλγκε Μπράουν, σύμφωνα με το Reuters.