Η GM κάνει την πρώτη της απόπειρα στην εναέρια κινητικότητα παρουσιάζοντας στοCES 2021 το ηλεκτρικό ταξί Cadillac Vertical Take-Off and Landind (VTOL). Στόχος της είναι να δημιουργήσει μια "ιπτάμενη" εταιρεία ταξί που παράγει μηδενικές εκπομπές άνθρακα. «Προετοιμαζόμαστε για έναν κόσμο όπου οι εξελίξεις στην τεχνολογία και ηλεκτρολογία, καθιστούν δυνατή την προσωπική εναέρια μεταφορά», δήλωσε ο Michael Simcoe, αντιπρόεδρος σχεδιασμού της GM.


Υπό μια έννοια, το VTOL είναι ένα τεράστιο αυτοκινούμενο drone. Σχεδιασμένο με τέσσερις έλικες τύπου ελικοπτέρου, που μπορούν να μεταφέρουν έναν μόνο επιβάτη με 55 μίλια τη ώρα. Η εταιρεία ελπίζει ότι κάποτε θα μπορέσει να μεταφέρει επιβάτες από στέγη σε στέγη σε ειδικούς σταθμούς VTOL, παρακάμπτοντας την κυκλοφοριακή κίνηση.


Προς το παρόν δεν έχει αναφέρει περισσότερες λεπτομέρειες για το project ή την ημερομηνία κυκλοφορίας του, γνωστοποίησε όμως ότι εργάζεται επίσης σε ένα διθέσιο εναέριο ταξί VTOL. Το όχημα αποτελεί μέρος του ευρύτερου οράματος της GM να φέρει στην αγορά δεκάδες νέα ηλεκτρικά οχήματα τα επόμενα χρόνια.


Το Cadillac Personal Autonomous Vehicle έχει περιορίσει το κάθισμα του οδηγού, δημιουργώντας μεγαλύτερο χώρο για να τους επιβάτες, ενώ το σύστημα αυτο-οδήγησης τους μεταφέρει στον προορισμό τους. Τα χαρακτηριστικά της καμπίνας ρυθμίζονται μέσω φωνητικών εντολών και χειρονομίες αφής.

Η εταιρεία περιγράφει το αυτοκίνητο ως «κινητό σαλόνι» σχεδιασμένο για μέγιστη άνεση. Για αυτό το λόγο το όχημα διαθέτει μια σειρά από βιομετρικούς αισθητήρες, οι οποίοι μετρώντας τα ζωτικά σας σημεία, προσαρμόζουν τη θερμοκρασία, την υγρασία, το φωτισμό, ακόμη και τις αρωματικές ουσίες του εσωτερικού για μια άνετη εμπειρία.


FLYING CAR! GM reimagines transportation! (Full eVTOL reveal)