Ένα vegan εστιατόριο στη νοτιοδυτική Γαλλία βραβεύτηκε με ένα αστέρι Μισελέν, και έτσι έγινε η πρώτη επιχείρηση στη χώρα που κατάφερε να το κατακτήσει χωρίς να σερβίρει κανένα ζωικό προϊόν.

Η Κλερ Βαλέ, ιδιοκτήτρια του εστιατορίου ΟΝΑ (Origine Non Animale) στην πόλη Αράς, κοντά στο Μπορντώ, άνοιξε την επιχείρησή της το 2016, κάνοντας… έρανο και παίρνοντας δάνειο από μια «πράσινη τράπεζα».


Εκτός από τη βράβευσή της με το κλασικό αστέρι που διεκδικούν αμέτρητα εστιατόρια σε όλο τον κόσμο, η Βαλέ έχει κατακτήσει και το «πράσινο αστέρι», το οποίο λάνσαρε πέρσι η Μισελέν για να επιβραβεύσει τις επιχειρήσεις με καλό ιστορικό ηθικών πρακτικών.

Το ΟΝΑ είναι «το πρώτο vegan εστιατόριο στη Γαλλία που κατέκτησε το αστέρι», δήλωσε στο AFP εκπρόσωπος του Guide Michelin.

Η Βαλέ είχε στο γκουρμέ μενού της επτά πιάτα, πριν αναγκαστεί να κλείσει το εστιατόριό της λόγω του κοροναϊού. Στους αγαπημένους της συνδυασμούς συγκαταλέγονται το κουκουνάρι, το άγριο μανιτάρι boletus και το σάκε ή το σέλερι, οι σπόροι τόνκα και οι κόκκινες μπύρες.


Οι συμβατικές γαλλικές τράπεζες δίσταζαν να δώσουν δάνειο στη νεαρή σεφ, όταν εκείνη ακόμη έψαχνε τρόπους να ανοίξει την επιχείρησή της: «Μου είπαν ότι οι προοπτικές της vegan διατροφής και των φυτικών τροφίμων ήταν υπερβολικά αβέβαιες», θυμάται η ίδια. Επιπλέον, η επιλογή της να τοποθετήσει την επιχείρησή της στον κόλπο του Αρασόν, στις ακτές του Ατλαντικού δεν θεωρήθηκε αρκετά υποσχόμενη.

Η Βαλέ, όμως, δεν τους κρατά κακία: «Όλοι τη δουλειά τους κάνουν».

Στη συνέχεια, η Βαλέ έκανε έρανο για να συλλέξει χρήματα, ενώ αιτήθηκε φάνειο από τη Le Nef, μια τράπεζα που ειδικεύεται στη δανειοδότηση «ηθικών» πρότζεκτ. «Αυτό δείχνει ότι τίποτα δεν είναι αδύνατον», τονίζει η Βαλέ.

Παραδέχεται ότι μέχρι να φτάσει στην καταξίωση, αναρωτιόταν, «αν ήμασταν αρκετά καλοί, επειδή η μαγειρική με βάση φυτικά υλικά είναι δύσκολη και καινοτόμα».

Όμως, προσθέτει: «Το πιο σημαντικό είναι να απολαμβάνεις τη διαδικασία».

Αν και πλέον θεωρείται πρωτοπόρος της vegan κουζίνας στη Γαλλία, η Βαλέ υποστηρίζει ότι απλώς ακολούθησε το παράδειγμα άλλων, ξεχωρίζοντας τον εκλιπόντα Ζαν-Κριστιάν Ζουρί, ιδιοκτήτη του εστιατορίου Mano Verde στο Βερολίνο.

Πηγή: Guardian