Για τα δεδομένα του ελληνικού internet πρόκειται για ερώτημα πιο προβλέψιμο από εκλογικό αποτέλεσμα στη Βόρεια Κορέα. Το βλέπαμε να έρχεται, το στενάχωρο στανταράκι κάθε φορά που η ελληνική κοινωνία προσπαθεί να καταπιαστεί με ένα σοβαρό θέμα. Γραφικές μειοψηφικές κραυγές θα πουν πολλοί, παρόλα αυτά είναι εντυπωσιακή η ικανότητα κάποιων να ευτελίζουν με την συχνότητα που αναπνέουν.

Γυρίζοντας λίγο πίσω, ήταν περίεργο που όλοι οι παράγοντες του λαμπερού κόσμου της μόδας και του σινεμά έπεσαν από τα σύννεφα τις προάλλες που ένας από τους πιο γνωστούς παραγωγούς ταινιών αποδείχθηκε οτι είχε περισσότερα θύματα απ’ οτι ταινίες.

Δυστυχώς το έργο με πρωταγωνίστρια την Σοφία το έχουμε ξαναδεί...

Μέσα στο άγχος και στην αγωνία τους να πραγματοποίησουν το όνειρο τους και να δουν τους κόπους τους να πιάνουν τόπο θα πρέπει να έχουν στο μυαλό τους πως θα χειριστούν κάθε ξεφτιλισμένο γερομπαμπαλή που τολμά να απλώνει τα ξερά του σε 17χρονα λουλούδια, λες και χαθήκαν οι βίζιτες που ξεπουλιούνται προκειμένου να νιώσουν σημαντικές.

Σε εποχές που δεν θα τις λέγαμε σεμνότυφες και συντηρητικές, καθώς η σεξουαλική απελευθέρωση άνοιξε ορίζοντες δημιουργώντας πληθώρα ευκαιριών κι επιλογών, θα περίμενε κανείς ότι η σεξουαλική βία κατά των γυναικών θα περιοριζόταν δραστικά, όμως αυτό δεν συνέβη...

Η ιστορία αυτή επαναλαμβάνεται χρόνια τώρα . Έχουμε δει να συμβαίνει σε κάθε είδους επαγγελματικούς χώρους , στον αθλητισμό ,στα ΜΜΕ, στη μόδα ,στο πανεπιστήμιο, στον κινηματογράφο κ.α.

Όπως και έχουμε ξαναδεί ( ξερνάω ) και τον βρεγμένο βούρδουλα των ηθικολόγων να μαστιγώνει τις αμαρτωλές πλάτες των άλλων και φυσικά όχι τις δικές τους….που κατασπαράζουν τους ομοίους τους στα social και στα δελτία ειδήσεων ενώ με σιχαμερή υποκρισία , όταν σβήνουν τα φώτα κάνουν τα ίδια ή και χειρότερα. Αν και επιτρέψτε μου να πιστεύω ότι σε αυτό έχουμε όλοι μας ένα μερίδιο ευθύνης γιατί η διατήρηση των κυρίαρχων νοοτροπιών και συμπεριφορών είναι έργο όλων μας, ατομικά και ομαδικά.

{Η εξουσία, η δύναμη και η δόξα σε ένα δυνατό κοκτέιλ με το χρήμα, είναι βέβαιο πως τους ανθρώπους των παθών και της αμαρτωλής ανθρώπινης φύσης θα τους μεθούσε, όπως οι Σειρήνες τον Οδυσσέα… }

Εκείνο όμως που δεν θα ήθελα να συμβεί και πάλι είναι να δούμε τους δράστες να «την βγάζουν καθαρή-λάδι », όπως λέμε.

Η Σοφία με τη στάση της πέτυχε να δώσει δύναμη και φωνή και σε άλλα κορίτσια ίσως και αγόρια που βιώνουν αντίστοιχες καταστάσεις και φοβούνται να μιλήσουν .

Κακοποίηση δεν είναι μόνο η προσφυγή στη σωματική βία από τον δράστη. Είναι και η προσφυγή σε μεθόδους χειραγώγησης , μηχανισμούς πίεσης και εξαναγκασμού και φυσικά βίαιες συμπεριφορές…

Ο βιασμός στην πραγματικότητα δεν έχει να κάνει πάντα με το σεξ όπως προσπαθούν να μας τον πλασάρουν αλλά με την εξουσία.

Το αυτονόητο δικαίωμα στην ασφάλεια και τον σεβασμό έχει πραγματικά καταποντιστεί . Θεωρείται υποχρέωσή μας να φροντίσουμε να μην βιαστούμε,να μην προκαλέσουμε άθελα μας . Κι όσο και να προσέχουμε, η καυτή αναπνοή τη βίας πάλι θα μας ακουμπήσει, γιατί ο κίνδυνος μπορεί να είναι, στη δουλειά μας, στη σχολή μας, στην παρέα μας.Τα άρρωστα μυαλά καλά κρατούν και τραυματίζουν πλάσματα σαν την Σοφία μετατρέποντας σε μια νύχτα τη ζωή κάθε ανθρώπου σε εφιάλτη για πάντα.

Η κοινωνία πρέπει να τιμωρεί παραδειγματικά αυτούς που κατέχουν το προνόμιο της επιβολής . Να μην κακοποιούν... Να μην παρενοχλούν.

Να μην υπάρξει άλλη γενναία Σοφία .

Να μην υπάρξει άλλη Halle Berry, Νάταλι Θάνου, Rihanna, Lisa Brinkworth, Care Otis, Rose McGowan, Gwyneth Paltrow.

Δεν θέλουμε να είμαστε ούτε κουτές , ούτε βουβές ούτε τυφλές αλλά ούτε και ηρωίδες. Θέλουμε να μπορούμε να ζούμε και να παλεύουμε με αξιοκρατία και αξιοπρέπεια .