Το κινεζικό υπουργείο Υγείας ανακοίνωσε ότι επιβεβαιώθηκαν 118 κρούσματα κορωνοϊού το τελευταίο 24ωρο.

Είναι η έβδομη συνεχόμενη ημέρα που η χώρα όπου ξεκίνησε η πανδημία, μετρά πάνω από εκατό κρούσματα. Το τελευταίο 24ωρο μία βορειοανατολική επαρχία κατέγραψε μάλιστα ρεκόρ μολύνσεων για δεύτερη συνεχόμενη ημέρα. Τα 106 από τα 118 κρούσματα οφείλονταν σε μετάδοση στην κοινότητα και τα 43 διαγνώστηκαν στην επαρχία Τζιλίν. Πρόκειται για νέο ρεκόρ, με το προηγούμενο (30 μολύνσεις) να καταγράφεται μόλις την προηγουμένη. 35 κρούσματα εντοπίστηκαν στην επαρχία Χεμπέι, που περιβάλλει το Πεκίνο. Η ίδια η πρωτεύουσα ανακοίνωσε ένα νέο κρούσμα, ενώ η επαρχία Χεϊλονγκτζιάνγκ κατέγραψε 27.

Εκατομμύρια πολίτες έχουν βρεθεί αντιμέτωποι με lockdown τις τελευταίες ημέρες, ενώ αρκετές πόλεις στον βορρά κάνουν μαζικά τεστ για τον SARS-CoV-2, καθώς εκφράζονται φόβοι ότι μολύνσεις που δεν έχουν εντοπιστεί ενδέχεται να πυροδοτήσουν νέο κύμα της πανδημίας ενόψει του κινεζικού σεληνιακού νέου έτους, που απέχει μερικές εβδομάδες μόλις.

Εκατοντάδες εκατομμύρια Κινέζοι ταξιδεύουν την περίοδο των αργιών επ’ ευκαιρία του σεληνιακού νέου έτους (φέτος ξεκινά μέσα Φεβρουαρίου) ιδίως εσωτερικοί μετανάστες εργαζόμενοι που πάνε στις ιδιαίτερες πατρίδες τους για να δουν τους δικούς τους.

Οι αρχές απευθύνουν έκκληση στους πολίτες να αποφεύγουν τις μετακινήσεις ενόψει της περιόδου της γιορτής και να αποφεύγουν μαζικές συναθροίσεις, ειδικά γαμήλιες τελετές.