Η αστυνομία της Γουατεμάλας διέλυσε το καραβάνι των χιλιάδων μεταναστών από την Ονδούρα οι οποίοι είχαν αποκλείσει έναν δρόμο, αφού τους σταμάτησαν στην πορεία τους προς τις ΗΠΑ.

Δημοσιογράφοι του Γαλλικού Πρακτορείου ανέφεραν ότι οι αστυνομικοί έριξαν δακρυγόνα στο πλήθος των 4.000 ανθρώπων που από το Σάββατο είχαν μπλοκάρει τον δρόμο, εμποδίζοντας τη μεταφορά εμπορευμάτων σε αυτόν τον οδικό άξονα που συνδέει τη Γουατεμάλα με την Ονδούρα.

Το καραβάνι των 9.000 ανθρώπων ξεκίνησε την περασμένη Παρασκευή από το Σαν Πέδρο Σούλα, τη βιομηχανική καρδιά της Ονδούρας. Οι επίδοξοι μετανάστες αναγκάστηκαν να σταματήσουν την Κυριακή στο Βάντο Όντο της Γουατεμάλας, έχοντας διασχίσει μόλις 50 χιλιόμετρα στο έδαφος της χώρας αυτής. Αστυνομία και στρατός τους σταμάτησαν βίαια, κάνοντας χρήση δακρυγόνων και γκλομπ. Οι δυνάμεις ασφαλείας είχαν λάβει εντολή να σταματήσουν το καραβάνι λόγω του κινδύνου εξάπλωσης της Covid-19, με βάση ένα διάταγμα του προέδρου της Γουατεμάλας Αλεχάντρο Γκιαματέι, το οποίο εγκρίνει τη χρήση βίας. Σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας της Γουατεμάλας, 21 μετανάστες βρέθηκαν θετικοί στον νέο κορονοϊό και τέθηκαν σε απομόνωση.

Σκόρπισαν οι μισοί μετανάστες, άλλοι γύρισαν στην Ονδούρα

Οι 4.000 μετανάστες παρέμειναν στον δρόμο αυτόν, ελπίζοντας ότι θα τους δοθεί η άδεια να συνεχίσουν. Άλλοι σκόρπισαν στη χώρα ενώ πάνω από 1.500, μεταξύ των οποίων και 208 παιδιά, επέστρεψαν πίσω στην Ονδούρα. Περίπου 800 έχουν μπλοκαριστεί από τις δυνάμεις ασφαλείας σε ένα χωριό κοντά στο Βάντο Όντο.