Χρήσιμες πληροφορίες για τον εμβολιασμό του γενικού πληθυσμού κατά του κορωνοϊού και την επιχείρηση «Ελευθερία» που βρίσκεται σε εξέλιξη έδωσε κατά τη διάρκεια της χθεσινής ενημέρωσης ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας και υπεύθυνος της εκστρατείας εμβολιασμών, Μάριος Θεμιστοκλέους.

Ο εμβολιασμός των 85+ ξεκίνησε το περασμένο Σάββατο, 16 Ιανουαρίου και τα στοιχεία του υπουργείου Υγείας για την πρώτη ημέρα δείχνουν ότι το 95% των πολιτών έκλεισαν ραντεβού προσήλθαν για να λάβουν την α' δόση του εμβολίου.
Τι θα γίνει αν χάσετε ή ακυρώσετε το ραντεβού εμβολιασμού

Ωστόσο ένα ερώτημα που απασχολεί αρκετούς είναι το τι γίνεται σε περίπτωση που κάποιος χάσει ή ακυρώσει το προγραμματισμένο του ραντεβού. Υπάρχει δυνατότητα επαναπρογραμματισμού; Η απάντηση είναι πως «ναι», με τη διαφορά ότι θα μπορέσει να ξανακλείσει μετά από ένα μήνα από το αρχικό ραντεβού.

Όπως εξήγησε ο κ. Θεμιστοκλέους «ο λόγος που γίνεται αυτό, δεν είναι για να τιμωρήσουμε κάποιον», αλλά «για να μειώσουμε στο ελάχιστο την πιθανότητα να χαθούν πολύτιμες δόσεις εμβολίου. Γνωρίζουμε όλοι ότι διαχειριζόμαστε ένα πολύ δύσκολο εμβόλιο. Ένα εμβόλιο που μπορεί να διατηρηθεί σε θερμοκρασία δωματίου 2 με 8 βαθμούς μόνο για 5 ημέρες. Η μη προσέλευση στα ραντεβού δημιουργεί τον κίνδυνο να χαθούν πολύτιμες δόσεις. Στο εξωτερικό παρατηρήθηκε ότι ένα πολύ υψηλό ποσοστό πολιτών που μπορεί να φτάσει και το 10% δεν προσέρχεται», σημείωσε χαρακτηριστικά.