Το 2020 ήταν σίγουρα το έτος της πανδημίας που χαρακτηρίστηκε από τις καραντίνες και τα lockdown, με το κλείσιμο των καταστημάτων, αφήνοντας μεγάλες πληγές στην μεσαία επιχειρηματικότητα.

Οι πληγές αυτές μπορεί να έχουν ήδη φανεί στην καθημερινότητα μας, όμως δεν έχουν φανεί τουλάχιστον ακόμα στους αριθμούς. Αυτό προκύπτει μέσα από τα στοιχεία του ΓΕΜΗ από το Επιμελητήριο της Αχαΐας σχετικά με το πώς διακυμάνθηκε το ισοζύγιο της επιχειρηματικότητας κατά τη διάρκεια του 2020.

Σύμφωνα με τα στοιχεία αυτά το 2020 έκλεισε με θετικό πρόσημο αφού οι εγγραφές των νέων επιχειρήσεων ήταν περισσότερες από τις διαγραφές στα μητρώα του ΓΕΜΗ.  

Η διαφορά ανάμεσα στις εγγραφές και στις διαγραφές ανέρχεται στις 595 επιχειρήσεις, αφού 972 άνοιξαν βιβλία κατά τη διάρκεια του έτους και 377 έκλεισαν.

Ειδικότερα, καταγράφηκαν 55 επιχειρήσεις περισσότερες στην μεταποίηση, δεδομένου ότι άνοιξαν 125 αλλά έκλεισαν 70. Στον κλάδο του εμπορίου, η «ψαλίδα» άνοιξε περισσότερο, εφόσον η διαφορά έφθασε τις 156 επιχειρήσεις, καθώς άνοιξαν 287 και έκλεισαν 131.

Η μεγαλύτερη διαφορά καταγράφεται στον κλάδο των υπηρεσιών, καθώς φθάνει το ύψος των 384, με δεδομένο ότι άνοιξαν 560 και έκλεισαν 176 επιχειρήσεις.

Ωστόσο, πλήρης αποτύπωση της κατάστασης στο επιχειρείν αναμένεται το επόμενο διάστημα, όταν επιστρέψουμε πλήρως στην κανονικότητα και διαφανεί πόσες τελικά επιχειρήσεις δεν θα καταφέρουν να σηκώνουν ρολά και να ανοίξουν πάλι τις πύλες τους ελπίζοντας σε επιβίωση.

Εκτιμάται από ανθρώπους της αγοράς πως υπάρχει σοβαρό ενδεχόμενο να έχουν κλείσει περισσότερες επιχειρήσεις μέσα στο 2020 και να μην το έχουν δηλώσει ακόμη στο Επιμελητήριο Αχαΐας.

Πηγή: εφ. Γνώμη