Ο Τζο Μπάιντεν σκοπεύει να ακυρώσει την άδεια για την κατασκευή του αγωγού Keystone XL, έργου εκτιμώμενης αξίας 9 δισεκ. δολαρίων, πιθανόν την πρώτη του ημέρα στην εξουσία, δήλωσε στο πρακτορείο ειδήσεων Reuters πηγή ενημερωμένη για τις προθέσεις του.

Ο Ρεπουμπλικάνος απερχόμενος πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ μετέτρεψε την κατασκευή του αγωγού σε κεντρική υπόσχεση της προεκλογικής του εκστρατείας. Ο Μπάιντεν, που θα ορκιστεί μεθαύριο, ήταν ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης του Μπαράκ Ομπάμα που απέρριψε την κατασκευή του αγωγού, διότι δεν συμβάδιζε στο σχέδιό του για την αποτροπή της κλιματικής αλλαγής.

Η φράση «ανάκληση της άδειας κατασκευής του αγωγού Keystone XL» φιγουράρει στον κατάλογο των εκτελεστικών διαταγμάτων που ο Τζο Μπάιντεν αναμένεται να υπογράψει την πρώτη ημέρα αφού αναλάβει τα καθήκοντά του, σύμφωνα με ρεπορτάζ του καναδικής δημόσιας ραδιοτηλεόρασης CBC. Ο βετεράνος Δημοκρατικός πολιτικός είχε δεσμευτεί προεκλογικά ότι θα ακύρωνε το έργο.

Τον αγωγό Keystone XL κατασκευάζει η TC Energy Corp. Η εταιρεία δεν είχε κάποιο σχόλιο να κάνει άμεσα όταν ήρθε σε επαφή μαζί της το πρακτορείο ειδήσεων Reuters. Εκπρόσωπος της ομάδας του κ. Μπάιντεν δεν απάντησε άμεσα όταν του ζητήθηκε σχόλιο.