Ιδιώτες γιατροί, πρόεδρος διοικητικού συμβουλίου διαγνωστικού κέντρου και ορισμένα μέλη του, επικεφαλής ιδιωτικής κλινικής, μια ηγουμένη μονής στο Πήλιο, αλλά και ένας πρώην πασίγνωστος υπουργός είναι ανάμεσα στα άτομα που κατηγορούνται για άμεση συνέργεια με τον ψευτογιατρό Νίκο Κοντοστάθη, ο οποίος συνελήφθη στις 16 Ιουνίου του 2020.

Το «protothema.gr» αποκαλύπτει σήμερα το κατηγορητήριο 92 σελίδων που έχει συνταχθεί για την πολύκροτη υπόθεση, με τον γιατρό-μαϊμού να είναι αντιμέτωπος με τις σοβαρότατες κατηγορίες που αφορούν την ανθρωποκτονία κατά συρροή, τη διακίνηση ναρκωτικών ουσιών, την αντιποίηση ιατρικού λειτουργήματος και την απάτη.

Σε χειρουργική επέμβαση που έγινε σε κλινική της Αθήνας ο βασικός κατηγορούμενος φέρεται να είπε σε ένα από τα θύματά του που αντιμετώπιζε κινητικό πρόβλημα πως θα περπατήσει ξανά! Το χειρουργείο έγινε κανονικά από επαγγελματίες γιατρούς. Ανάμεσά τους και ο πρώην υπουργός. Σε άλλη περίπτωση, ο 47χρονος υποσχέθηκε σε μια γυναίκα την πλήρη ίαση καρκίνου του εντέρου αν διέκοπτε τις χημειοθεραπείες που ακολουθούσε, ενώ σε ένα ακόμη θύμα του ισχυρίστηκε πως μπορεί να θεραπεύσει τη σκλήρυνση κατά πλάκας από την οποία έπασχε. Ολα αυτά μέσα σε ειδικό χώρο διαγνωστικού κέντρου στα βόρεια προάστια.

Η εμπλοκή του πρώην υπουργού

Σύμφωνα με τα έγγραφα, ο πρώην υπουργός φαίνεται, βάσει του κατηγορητηρίου, ότι παρείχε υποστήριξη και... υποβοηθούσε τον ψευτογιατρό, ο οποίος παρουσιαζόταν ως «εμπειρικός βοτανολόγος». «Κατηγορείσαι ως υπαίτιος ότι, κατά τον παρακάτω τόπο και χρονικό διάστημα, ενεργώντας εκ προθέσεως και με ενότητα δόλου προσέφερες άμεση συνδρομή στον δράστη κατά τη διάρκεια της κύριας πράξης και στην εκτέλεση αυτής, και συγκεκριμένα παρείχες υποστήριξη, διευκόλυνση και υποβοήθηση στον συγκατηγορούμενό σου κατά τη διάρκεια των άδικων πράξεων της απάτης και απόπειρας αυτής που τέλεσε κατ’ εξακολούθηση», επισημαίνεται στο κατηγορητήριο της υπόθεσης που αποκαλύπτει σήμερα το «protothema.gr».

Ο πρώην υπουργός που εργαζόταν ως γιατρός σε κεντρική κλινική της Αθήνας, όπως τονίζεται, φέρεται να επιβεβαίωσε σε ένα θύμα του Νίκου Κοντοστάθη πως τον γνώριζε και προχώρησε μαζί με άλλους τέσσερις συναδέλφους του γιατρούς σε χειρουργείο μετά από υπόδειξη του 47χρονου. Ο άνδρας που έκανε την καταγγελία είχε κινητικό πρόβλημα μετά από πτώση με αλεξίπτωτο στον Αρχάγγελο Ρόδου το 2014. Οταν γνώρισε τον ψευτογιατρό, εκείνος του είπε πως είναι χειρουργός ορθοπεδικός, ιδιαίτερα διακεκριμένος και αναλάμβανε χειρουργεία στη Γαλλία και την Ελβετία με τιμή άνω των 100.000 ευρώ. Του ανέφερε ακόμη ότι μπορούσε να κάνει... εξαιρέσεις και να χειρουργήσει στην Αθήνα με... έκπτωση, λόγω των... γνωριμιών που είχε.

Στις 11 Αυγούστου του 2018 ο πρώην υπουργός κατηγορείται ότι προέβη «σε επέμβαση του εγκαλούντος ασθενούς, η οποία έλαβε χώρα καθ’ υπόδειξιν του συγκατηγορούμενού σου Κοντοστάθη Νικόλαου, περιλαμβάνουσα τοποθέτηση μοσχεύματος- κλωβού στη μέση του ασθενούς αξίας 54.000 ευρώ». Μάλιστα, η συγκεκριμένη επέμβαση φαίνεται να έγινε, σύμφωνα με τους ισχυρισμούς του θύματος, στο πλαίσιο «του υποδεικνυόμενου από αυτόν ιατρικού πλάνου περί δήθεν πλήρους αποκατάστασης της υγείας και του κινητικού προβλήματος του ανωτέρου ασθενούς».

Στο ίδιο χειρουργείο συμμετείχαν μαζί με τον πρώην υπουργό ακόμη τρεις γιατροί οι οποίοι επίσης κατηγορούνται. Για έναν από αυτούς μάλιστα τονίζεται ότι επέτρεψε «στον συγκατηγορούμενό σου Κοντοστάθη Νικόλαο να επισκέπτεται τον εγκαλούντα μετά το χειρουργείο στο δωμάτιο νοσηλείας εντός της ίδιας κλινικής, προκειμένου να ισχυρίζεται σε αυτόν ότι είχε παραστεί και αυτός ως θεράπων ιατρός στο χειρουργείο το οποίο ήταν δήθεν επιτυχές, καθόσον, όπως ψευδώς ισχυρίστηκε, διαπίστωσε κατά τη διάρκεια αυτού με ειδικό ιατρικό μηχάνημα κίνηση στους νευρώνες των ποδιών του ασθενούς, γεγονός που θα του επέτρεπε να βαδίσει ξανά».

Η ίαση του καρκίνου και της σκλήρυνσης κατά πλάκας

Χαρακτηριστική είναι και η περίπτωση μιας γυναίκας η οποία έπασχε από καρκίνο στο έντερο και γνωρίστηκε τον Ιανουάριο του 2019 με τον «Νίκο Κόντο», ο οποίος της είπε ότι «είναι γιατρός» και πως μπορούσε «να εξασφαλίσει και να εγγυηθεί με τη μέθοδο θεραπείας που πρότεινε την ίασή της, αν διέκοπτε την προτεινόμενη και ακολουθούμενη έως τότε θεραπεία σύμφωνα με τα πρωτόκολλα της ιατρικής επιστήμης, αποτελούμενη από χειρουργεία, χημειοθεραπεία κ.λπ.». Στην προκειμένη καταγγελία πρόεδρος Δ.Σ. διαγνωστικού κέντρου κατηγορείται ότι παραχώρησε στον 47χρονο «ειδικό χώρο-γραφείο μέσα στις κτιριακές εγκαταστάσεις του διαγνωστικού κέντρου όπου αυτός είχε πρόσβαση προκειμένου να προβαίνει εκεί επ’ αμοιβή σε ιατρικές πράξεις (πραγματοποίηση ιατρικών ραντεβού με τους παθόντες), οι οποίες εντάσσονταν στις ιατρικές υπηρεσίες του συγκατηγορούμενού σου που γίνονταν στο πλαίσιο της υποδεικνυόμενης από αυτόν θεραπείας». Ο ψευτογιατρός φέρεται να είχε αντίστοιχες συναντήσεις με μία ακόμη γυναίκα η οποία έπασχε από σκλήρυνση κατά πλάκας.

Στο συγκεκριμένο μέρος του κατηγορητηρίου, εκτός από τον πρόεδρο του διαγνωστικού κέντρου, συμπεριλαμβάνονται επίσης ο αντιπρόεδρος και ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας. Ακόμη ένας γιατρός κατηγορείται ότι από τον Μάιο έως τον Δεκέμβριο του 2016 παραχωρούσε στον Νικόλαο Κοντοστάθη χώρο «των ιδιωτικών ιατρείων που διατηρούσε στην Αθήνα», για να κάνει τα... ραντεβού του και να μπορούν ορισμένα από τα θύματά του να στέλνουν τους ιατρικούς φακέλους τους για «περαιτέρω αξιολόγηση». Είναι ενδεικτικό ότι ένα από τα θύματά του τη συγκεκριμένη χρονική περίοδο ήταν ένας ανήλικος που έπασχε από γλοιοβλάστωμα εγκεφάλου, στους γονείς του οποίου ο βασικός κατηγορούμενος είπε ότι είναι «παιδοχειρουργός - νευροχειρουργός - παιδοογκολόγος, εξαιρετικά καταρτισμένος και έμπειρος, ερευνητής σπουδαίου ιατρικού κέντρου της Ελβετίας, με εξειδικευμένες γνώσεις και πρωτοποριακές μεθόδους, διακεκριμένος επιστήμονας διεθνούς βεληνεκούς που μπορούσε να εγγυηθεί την ίαση της σοβαρής αυτής ασθένειας, εφαρμόζοντας πρωτοποριακές και άγνωστες στους γιατρούς της Ελλάδας μεθόδους».

Η ηγουμένη του Πηλίου

Στην υπόθεση κατηγορείται ότι εμπλέκεται και μία ηγουμένη της Ιεράς Μονής Παμμεγίστων Ταξιαρχών Πηλίου στην περιοχή του Αγίου Γεωργίου Νηλείας Πηλίου. Η κατηγορούμενη φέρεται να παρείχε στον ψευτογιατρό ειδικό χώρο μέσα (!) στη μονή για να εξετάζει ασθενείς. Σε μία από τις περιπτώσεις οι εγκαλούντες κατέβαλαν στον Κοντοστάθη το ποσό των 52.620 ευρώ καθώς τους έπεισε ότι μπορούσε να θεραπεύσει την ανήλικη κόρη τους που έπασχε από πιλοκυτταρικό και πολυμυξοειδές αστροκύτωμμα. Στον συγκεκριμένο χώρο για τον οποίο κατηγορείται ότι παρείχε η ηγουμένη, όπως υπογραμμίζεται, ο γιατρός-μαϊμού υποδείκνυε σε πολλούς ασθενείς που επισκέπτονταν το μοναστήρι από διάφορα σημεία της Ελλάδας «προγράμματα και μεθόδους θεραπείας, πράξεις οι οποίες λάμβαναν χώρα και εντάσσονταν στο πλαίσιο του ιατρικού θεραπευτικού έργου του Κοντοστάθη».