Σοκ προκαλεί στον καλλιτεχνικό κόσμο της Γαλλίας η αποκάλυψη ότι ο διάσημος ζωγράφος και καλλιτέχνης Κλοντ Λεβέκ βρίσκεται σε προκαταρκτική εισαγγελική έρευνα, από το 2019, για «βιασμό και σεξουαλική κακοποίηση ανηλίκων». Κάποιοι, ωστόσο, γνώριζαν τα γεγονότα...

Στα μέσα της δεκαετίας του 1980, μια καλλιτέχνης -η οποία προτιμά να διατηρήσει την ανωνυμία της- ρώτησε μια γκαλερίστα στο Παρίσι γιατί δεν εκθέτει έργα γυναικών. «Δεν έχω γυναίκες καλλιτέχνες, αλλά έχω έναν παιδόφιλο», της απάντησε, μεταξύ σοβαρού και αστείου. «Σε κάθε περίπτωση, η απάντησή της συνοψίζει το ζήτημα. Δεν το αποκάλυψα ποτέ, αλλά όταν πήγαινα σε εκθέσεις καλλιτεχνών κρατούσα πάντα σφιχτά το χέρι του μικρού μου αγοριού», διηγείται σήμερα η καλλιτέχνης στην Le Monde.

Πρόκειται για το δεύτερο τεράστιο σκάνδαλο παιδοφιλίας, με διάσημους πρωταγωνιστές, που συγκλονίζει τη Γαλλία τις τελευταίες ημέρες. Προηγήθηκε το σκάνδαλο με τον διάσημο αναλυτή και καθηγητή Ολιβιέ Ντιαμέλ, ο οποίος βίαζε επί σειρά ετών τον 14χρονο γιό της γυναίκας του, από τον πρώτο γάμο της με τον πρώην υπουργό Μπερνάρ Κουσνέρ.