Ένα από τα υπεραιωνόβια δέντρα της Πάτρας που δεν γνωρίζει ο πολύς ο κόσμος, είναι μία μουριά στην εκκλησία του Παντοκράτορος, στην Άνω πόλη, στην οδό Καρπενησίου.

Σύμφωνα με τους ανθρώπους της γειτονικής εκκλησίας, αλλά και τους κατοίκους της περιοχής, η μουριά είναι ηλικίας 500 ετών, γεγονός που φαίνεται από τις ρίζες του δέντρου, αλλά και του κορμού του.

Η μουριά αυτή αποτελεί ένα ζωντανό μνημείο της φύσης μέσα στο ιστορικό κέντρο της πόλης, όμως, κανείς δεν έχει φροντίσει για την ανάδειξη της.

Ο χώρος γύρω από αυτή (πάνω από την εκκλησία του Παντοκράτορα) είναι πλήρως εγκαταλειμμένος, γεμάτος από σκουπίδια, πεταμένες κλάρες και αποτελεί στέκι των αρουραίων.

Ένα τέτοιο δέντρο θα μπορούσε να έχει αναδειχθεί από τους αρμοδίους της πόλης και να αξιοποιηθεί τουριστικά αφού λόγω της θέσης του βρίσκεται δίπλα από ένα σημαντικό θρησκευτικό μνημείο της Πάτρας, αλλά και κοντά σε άλλα (βλέπε Κάστρο), σε ένα σημείο που θα ήταν ένα πέρασμα για τους επισκέπτες.

Η μουριά με την σκιά της θα χάριζε το καλοκαίρι στους περιηγητές τουρίστες ένα μέρος δροσιάς, δίνοντας τους την δυνατότητα για να ξαποστάσουν πηγαίνοντας στην Άνω πόλη.

Ελπίζουμε όταν ξεκινήσουν οι εργασίες για την ανάπλαση του ιστορικού κέντρου και της Άνω πόλης, κάποιος να το σκεφτεί αυτό και να μεριμνήσει για το δέντρο.

Ένα δέντρο που αν μιλούσε τόσα χρόνια που βρίσκεται εκεί θα μπορούσε να έλεγε στον διαβάτη την ιστορία της πόλης. Όμως έτσι όπως έχει εγκαταλειφθεί, με όλο αυτό το σκουπιδαριό γύρω του και μιλιά να είχε, μάλλον θα προτιμούσε να μείνει σιωπηλό…

Το βίντεο του Κωνσταντίνου Ποταμιάνου είναι αποκαλυπτικό για το θέμα. Δείτε το: