Σε ψηλούς τόνους αναμένεται να διεξαχθεί, σήμερα Παρασκευή, στη Βουλή, η συζήτηση σε επίπεδο πολιτικών αρχηγών, με κύριο θέμα την αντιμετώπιση της πανδημίας του κορωνοϊού, που πραγματοποιείται με πρωτοβουλία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη.

Η συζήτηση ξεκινά στις 10:30, το πρωί, με τον πρωθυπουργό, να αναμένεται να τοποθετηθεί όχι μόνο για τα ζητήματα της πανδημίας αλλά και για τα κρίσιμα θέματα της επικαιρότητας, και την αντιπολίτευση να ασκεί δριμεία κριτική στην κυβέρνηση για τη διαχείριση της πανδημίας, εστιάζοντας στα λάθη που οδήγησαν στο δεύτερο κύμα, στα περιοριστικά μέτρα, τη στρατηγική εμβολιασμού, τα μέτρα στήριξης επιχειρήσεων και εργαζομένων.

Μάλιστα 67 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ κατέθεσαν σήμερα, Πέμπτη, επίκαιρη ερώτηση για την υγειονομική κρίση στη Θεσσαλονίκη, εξαπολύοντας δριμεία επίθεση στην κυβέρνηση για «παντελή έλλειψη ενός ορθολογικού σχεδιασμού για την αντιμετώπιση της κρίσης της πανδημίας στη Θεσσαλονίκη, με αποτέλεσμα η κατάσταση να έχει οδηγηθεί εκτός ελέγχου υγειονομικά και οικονομικά».

Σκληρή κριτική από την Αντιπολίτευση και θεσμικούς φορείς της αγοράς και της κοινωνίας δέχεται η κυβέρνηση και για το πρόγραμμα εμβολιασμού, αλλά και για την άρση του lockdown και το άνοιγμα των σχολείων.

Αν και εκτός θέματος δύσκολα δεν θα γίνει καμία αναφορά στην Αστυνομία των Πανεπιστημίων, αλλά και στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, θέματα για τα οποία επίσης η κυβέρνηση δέχεται σκληρές επικρίσεις.

Αναφερθείς στην παρουσία του πρωθυπουργού στη Βουλή, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Χρήστος Ταραντίλης, κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών, σημείωσε ότι μέσω ακριβώς της ενημέρωσης της εθνικής αντιπροσωπείας θα ενημερωθούν και οι πολίτες τόσο για την εξέλιξη της πανδημίας όσο και για την πορεία του εμβολιασμού.

«Θα υπάρξει -όπως γίνεται από την πρώτη στιγμή- συζήτηση σε επίπεδο πολιτικών αρχηγών, ανοιχτά κι όχι πίσω από κλειστές πόρτες. Περιμένουμε -πέρα από την όποια κριτική- συγκεκριμένες θέσεις και προτάσεις για το συλλογικό καλό», τόνισε ο κ. Ταραντίλης.

Γιατί να συζητήσουμε με κλειστές τις πόρτες;
Η συζήτηση στη Βουλή αποτελεί την απάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη και στην πρόταση του Αλέξη Τσίπρα για σύσκεψη πολιτικών αρχηγών υπό την Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

«Γιατί να συζητήσουμε με κλειστές τις πόρτες με την Πρόεδρο της Δημοκρατίας; Να πούμε τι ακριβώς οι πολιτικοί αρχηγοί, όταν μπορούμε να συζητήσουμε δημόσια στο Κοινοβούλιο, ενώπιον του ελληνικού λαού» ήταν η απάντηση του πρωθυπουργού όταν ρωτήθηκε σχετικά με την πρόταση του κ. Τσίπρα στην προχθεσινή συνέντευξή του στον ΑΝΤ1.

Σε ότι αφορά τις προσδοκίες του πρωθυπουργού από αυτή την συζήτηση στη Βουλή είναι να ακούσει προτάσεις και ιδέες από την Αντιπολίτευση, μην διστάζοντας να πει ότι «ειδικά στο δεύτερο κύμα, αυτό που βλέπω δεν είναι αντιπολίτευση, είναι απογοήτευση».

Όπως επισήμανε ο πρωθυπουργός, «ξέρετε, εγώ περιμένω πάντα, και για αυτό και θα βρεθώ στην Βουλή την Παρασκευή -όπως βρίσκομαι πολύ τακτικά- να κάνω μία ουσιαστική συζήτηση και να συζητήσω με τα κόμματα της Αντιπολίτευσης. Και περιμένω πάντα να ακούσω συγκεκριμένες προτάσεις.»

» Μιας και με ρωτάτε όμως, επιτρέψτε μου να σας πω ότι στερείται οποιασδήποτε σοβαρότητας πρόταση όπως αυτή που άκουσα από τον κ. Τσίπρα, να πάρουμε, λέει, τις πατέντες και να παράγουμε τα εμβόλια στην Ελλάδα. Μα δεν γνωρίζει ο κ. Τσίπρας ότι δεν υπάρχει η παραγωγική δυνατότητα στην Ελλάδα σήμερα για να παρασκευάσουμε αυτά τα εμβόλια; Αυτά είναι πολύ βασικά πράγματα.»

» Πάντως, πρέπει να σας πω ότι στον κορονοϊό, ειδικά στο δεύτερο κύμα, αυτό που βλέπω δεν είναι αντιπολίτευση, είναι απογοήτευση. Έτσι τουλάχιστον το εισπράττω εγώ. Και είμαι πάντα ανοιχτός στην καλοπροαίρετη κριτική και πάντα ανοιχτός σε προτάσεις για να γίνουμε καλύτεροι».