Φοιτητές προχώρησαν σε κινητοποίηση στη Σύγκλητο του Πανεπιστημίου Πατρών το πρωί της Πέμπτης και σε σχετική ανακοίνωση αναφέρουν:

"Κινητοποίηση στη Σύγκλητο του Πανεπιστημίου Πατρών πραγματοποίησαν σήμερα οι Φοιτητικοί Σύλλογοι Μηχανικών Η/Υ, Μηχανολόγων Μηχανικών, Αρχιτεκτόνων Μηχανικών, ΣΤΕφ, Μαθηματικού, Φαρμακευτικής, ΣΕΥΠ, Διοίκησης Επιχειρήσεων, καθώς και ο Σύλλογος Οικοτρόφων Φοιτητικής Εστίας Πανεπιστημίου. Εκφράσαμε την αντίθεσή μας στο νέο νομοσχέδιο, το οποίο ανάμεσα στα άλλα προβλέπει την ίδρυση Πανεπιστημιακής Αστυνομίας, την τοποθέτηση καμερών και την εφαρμογή «κάρτας εισόδου» για το χώρο του Πανεπιστημίου. Επίσης, θέσαμε και μία σειρά ζητήματα που αφορούν τη λειτουργία του Πανεπιστημίου και τους όρους διεξαγωγής της εξεταστικής.

Στη συζήτηση που είχαμε με τον Πρύτανη, φάνηκε ότι δεν υπάρχει καμία διάθεση να λύσουν οι πρυτανικές αρχές τα τεράστια προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι φοιτητές. Το μόνο που ακούσαμε ήταν υποσχέσεις, ότι «θα μεταφερθούν τα αιτήματά μας στη Σύγκλητο», ενώ δεν πήραμε καμία ουσιαστική δέσμευση.

Την ίδια στιγμή που τα Πανεπιστήμια είναι κλειστά εδώ και ένα χρόνο και οι φοιτητές βρίσκονται στα σπίτια τους, η κυβέρνηση επιλέγει να δώσει 30 εκατ. ευρώ για πανεπιστημιακή αστυνομία, με τη σύμφωνη γνώμη του Πρύτανη. Η απόφαση αυτή είναι τουλάχιστον προκλητική, καθώς δεν έχει δοθεί ούτε ευρώ για την πρόσληψη καθηγητών, καθαριστριών, για την αναβάθμιση των υποδομών. Τα συγγράμματα δεν έχουν παραδοθεί ακόμα σε όλους τους φοιτητές, ενώ σε 10 μέρες ξεκινάει η εξεταστική, οι φοιτητές της Ιατρικής επιστρέφουν στις κλινικές και δεν γνωρίζουν εάν θα εμβολιαστούν, ενώ σε αρκετά τμήματα δεν υπάρχει διπλή εξεταστική για τους επι πτυχίω φοιτητές, δεν έχει ανακοινωθεί ούτε το πρόγραμμα της εξεταστικής.

Οι ευθύνες τις κυβέρνησης και της Πρυτανείας  για αυτήν την κατάσταση είναι τεράστιες. Τα επιχειρήματα της κυβέρνησης, ότι με αυτό το νομοσχέδιο θα σταματήσει η βία, η παραβατικότητα και η εγκληματικότητα στα Πανεπιστήμια δεν πείθουν κανέναν. Τα ίδια μας έλεγαν και για την κατάργηση του ασύλου. Ξέρουμε πολύ καλά ότι οι πραγματικές στοχεύσεις της κυβέρνησης είναι να επιβληθεί «σιγή νεκροταφείου» στις σχολές, ώστε να προχωρούν τα σχέδιά της ανεμπόδιστα.

Δεν θα τους περάσει. Οι φοιτητές δεν τρομοκρατούνται. Τα αιτήματά μας είναι δίκαια και θα συνεχίσουμε τον αγώνα μας μέχρι να ικανοποιηθούν.

Οι Φοιτητικοί Σύλλογοι διεκδικούν:

 • Απόσυρση του νομοσχεδίου για την Ανώτατη Εκπαίδευση.
 • Όχι στην Πανεπιστημιακή Αστυνομία, στις κάμερες, στις κάρτες εισόδου, στις πειθαρχικές ρυθμίσεις.
 • Όχι στη θέσπιση ορίων φοίτησης. Να παρθούν μέτρα στήριξης των εργαζόμενων φοιτητών.
 • Καμία αλλαγή στον τρόπο εισαγωγής στις σχολές.
 • Εδώ και τώρα, γενναία αύξηση της χρηματοδότησης των Ιδρυμάτων.
 • Άμεσες προσλήψεις διδακτικού και διοικητικού προσωπικού, προσωπικού καθαριότητας, φύλαξης και συντήρησης των Ιδρυμάτων. Άμεση αναβάθμιση όλων των υποδομών.
 • Να δοθούν όλα τα απαραίτητα τεχνικά μέσα στους φοιτητές για την τηλεκπαίδευση στους φοιτητές.
 • Να παρθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα για να επαναλειτουργήσουν οι σχολές, μετά την άρση των περιοριστικών μέτρων.
 • Να γίνουν δεκτές όλες οι αιτήσεις για μετεγγραφή, χωρίς όρους και προϋποθέσεις. Κανένας φοιτητής να μη χάσει το εξάμηνό του.
 • Να δοθεί μηνιαίο επίδομα ενοικίου για όλους τους φοιτητές που νοικιάζουν σπίτι.
 • Να βγεί άμεσα το πρόγραμμα της εξεταστικής. Να υπάρχει διπλή εξεταστική για όλους τους φοιτητές."