Η Ένωση Ιατρών Νοσοκομείων Αχαΐας απαντώντας στις δηλώσεις του κ. Κοντοζαμάνη σε ανακοίνωσή της αναφέρει: 

"Οι δηλώσεις του κου Κοντοζαμάνη και η έμμεση κατηγορία ότι για τους θανάτους ασθενών εκτός ΜΕΘ φταίνε οι γιατροί, που «επιλέγουν με επιστημονικά κριτήρια ποιοι θα εισαχθούν και ποιοι όχι», αποτελεί πρόκληση για το σύνολο των έντιμων υγειονομικών που με αυταπάρνηση κρατούν όρθιο το ΕΣΥ και πριν και ειδικά μέσα στην πανδημία. Είναι προσβολή στη μνήμη των υγειονομικών και των οικογενειών τους που έπεσαν πάνω στο καθήκον, των χιλιάδων που νόσησαν, των εκατοντάδων συναδέλφων που νοσηλεύτηκαν ακόμα και διασωληνωμένοι.

Είναι περιττό να αναφέρουμε ότι το κύριο πρόβλημα είναι η έλλειψη επαρκή αριθμού κλινών ΜΕΘ, που χρειάζονται για να νοσηλευτούν όσοι ασθενείς χρήζουν διασωλήνωσης και εντατικής παρακολούθησης-θεραπείας. Υπεύθυνος γι’αυτό είναι αποκλειστικά η κυβέρνηση και προσωπικά οι κκ Μητσοτάκης, Κικίλιας και Κοντοζαμάνης και όχι οι γιατροί. Γιατί η επένδυση σε ΜΕΘ θα ήταν «πεταμένα λεφτά». Υπεύθυνες είναι και όλες οι κυβερνήσεις που έβαλαν την υγεία του λαού στην προκρούστεια κλίνη των Μνημονίων.

Ποιος έχει την ευθύνη για την εκατόμβη νεκρών τους τελευταίους μήνες, για τις θλιβερές παγκόσμιες πρωτιές της χώρας μας στους δείκτες θνητότητας και θνησιμότητας λόγω της λειτουργικής κατάρρευσης του ΕΣΥ στη μισή χώρα, επειδή δεν εξασφαλίστηκαν τα στοιχειωδώς απαραίτητα σε προσωπικό και υποδομές.

Ποιος έχει την ευθύνη για την αύξηση της μη καταγραφόμενης θνητότητας από άλλα νοσήματα λόγω της μετατροπής του ΕΣΥ σε ΕΣΥ μιας νόσου.

Η κυβέρνηση με τις δικές της πολιτικές αποφάσεις και χειρισμούς άφησε συνειδητά το ΕΣΥ να παραπαίει ενόψει του  δεύτερου κύματος, ενώ στήριξε προκλητικά και τον ιδιωτικό τομέα. Με τις δικές της αποφάσεις άνοιξε ανεξέλεγκτα ο τουρισμός, έμεινε η χώρα χωρίς το στοιχειώδη μηχανισμό επιδημιολογικής επιτήρησης, δεν «επενδύθηκαν λεφτά» στα ΜΜΜ, αλλά επενδύθηκαν στην εξαγορά των ΜΜΕ, δεν αποσυμφορήθηκαν οι τάξεις και οι χώροι δουλειάς.

Γιατί το μόνο τους άγχος είναι η επικοινωνιακή διαχείριση των απωλειών και όχι η αποτροπή τους, να χρεώσουν σε όλους τους άλλους πλην των ιδίων, τα καταστροφικά αποτελέσματα των αποφάσεών τους.

Γιατί προτίμησαν να μην ακούσουν τα αιτήματα των ίδιων των υγειονομικών που από την αρχή ζητούν αλλαγή επιδημιολογικού μοντέλου, ενίσχυση του ΕΣΥ με μόνιμο προσωπικό και πόρους, στήριξη της ΠΦΥ, αύξηση των ΜΕΘ, έλεγχο των εστιών υπερμετάδοσης.

Γιατί το μίσος τους για το Δημόσιο Σύστημα Υγείας είναι τόσο που τους οδήγησε να μην πάρουν αποφάσεις που θα έσωζαν εκατοντάδες ζωές. Ασθενείς που θα τύγχαναν καλύτερης και αμεσότερης αντιμετώπισης αν το σύστημα υγείας είχε ενισχυθεί αποτελεσματικά, κατέληξαν, μόνο και μόνο για να μην μείνει κληρονομιά στην ελληνική κοινωνία ένα ισχυρότερο από πριν ΕΣΥ, να μην μετακινηθούν κατ’ ελάχιστο από τις χρεοκοπημένες νεοφιλελεύθερες ιδεοληψίες τους.

Όσο περισσότερο αποκαλύπτεται η πορεία του καραβιού προς τα βράχια, τόσο περισσότερο οι «καπετάνιοι» θα τη χρεώνουν σ’ αυτούς που τραβάνε το κουπί. Ενόψει του τρίτου κύματος, η οργή για τις δηλώσεις Κοντοζαμάνη και άλλων κυβερνητικών παραγόντων πρέπει να μετατραπεί σε διεκδίκηση, αγώνα και υγειονομικό ξεσηκωμό για να αλλάξει η καταστροφική. Για να σωθούν ανθρώπινες ζωές. Για να λογοδοτήσουν αυτοί που έχουν πολιτικές και ποινικές ευθύνες".