Μεγάλη ανταπόκριση έχει στον γενικό πληθυσμό το πρόγραμμα εμβολιασμού καθώς ήδη έσπασε το φράγμα των 100.000 που αιτήθηκαν ραντεβού.

Μέχρι στιγμής έχουν ήδη εμβολιαστεί συνολικά 65.000 πολίτες και το πρόγραμμα εξελίσσεται ικανοποιητικά, όπως άλλωστε είπε κατά τη σημερινή ενημέρωση για την πορεία της πανδημίας στην Ελλάδα και η καθηγήτρια Παιδιατρικής και Λοιμωξιολογίας, μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων και της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, Μαρία Τσολιά. Υπενθυμίζεται ότι από τις 16 Ιανουαρίου ξεκινούν οι εμβολιασμοί για τους άνω των 85 ετών.

«Έχουν γίνει περίπου 65.000 εμβολιασμοί και η διαδικασία είναι άριστη», σημείωσε η κυρία Τσολιά, και πρόσθεσε πως «είναι φυσιολογικό να είναι κάποιος διστακτικός για ένα νέο εμβόλιο, ωστόσο είναι ένα τεράστιο επίτευγμα της παγκόσμιας κοινότητας». Η Μαρία Τσολιά επισήμανε ότι δεν έχει παρουσιαστεί ποτέ θάνατος από εμβόλιο σε όλον τον πλανήτη.

Η κ. Τσολιά απάντησε και στο ερώτημα αν μπορούν να εμβολιαστούν όσοι ήδη έχουν μολυνθεί. «Κατά τη διάρκεια των μελετών εμβολιάστηκαν άτομα που είχαν μολυνθεί. Ο εμβολιασμός είναι ασφαλής και επομένως τα άτομα αυτά έχουν δικαίωμα να εμβολιαστούν».

Ωστόσο, όπως εξήγησε η ειδικός, η ανοσία μετά από φυσική λοίμωξη διαρκεί τρεις έως και έξι μήνες. Συστήνεται, όπως είπε, τα άτομα με επιβεβαιωμένη λοίμωξη να αναβάλουν τον εμβολιασμό για διάστημα τριών μηνών, αν βέβαια το επιθυμούν, έτσι ώστε να εμβολιαστεί πρώτα κάποιος άλλος.