Πλήθος ερευνών τα τελευταία 20 χρόνια έχουν αναδείξει τη σημασία της υγείας του εντέρου για τη συνολική ευεξία και υγεία, μέσα από μηχανισμούς που εμπλέκονται με το ανοσοποιητικό σύστημα, την ψυχική υγεία, τη διάθεση, δερματικές παθήσεις ή ακόμα και τον καρκίνο, όπως αναφέρει το ygeiamou.

Με τον σύγχρονο τρόπο ζωής να οδηγεί αναπόφευκτα σε συνήθειες που επιβαρύνουν την εντερική υγεία, από την καταφυγή στο πρόχειρο φαγητό και τον ανεπαρκή ύπνο μέχρι το ολοένα αυξανόμενο άγχος, διαβάστε τις απαραίτητες κινήσεις για να οχυρώσετε το πεπτικό σας σύστημα προτού εκπέμψει σήματα SOS:

Καταπολεμήστε το άγχος

Από τις επιπτώσεις του χρόνιου στρες, σημαντικού εχθρού της συνολικής υγείας, δεν θα μπορούσε εκφύγει το έντερο. Προσπαθήστε να απαλλαγείτε από τα άγχη της καθημερινότητας με τεχνικές όπως ο διαλογισμός, το μασάζ, δραστηριότητες όπως το περπάτημα, η γιόγκα αλλά και περνώντας χρόνο με αγαπημένα πρόσωπα, υιοθετώντας υπεύθυνα ένα κατοικίδιο και, γιατί όχι, γελώντας, μια αντίδραση που εξασφαλίζει απροσδόκητα οφέλη για τον οργανισμό.

Βελτιώστε τον ύπνο σας

Ο ανεπαρκής ύπνος απορυθμίζει τη λειτουργία του εντέρου και συνακόλουθα η αναστάτωση αυτή δημιουργεί σημαντικές διαταραχές στον ύπνο. Προσπαθήσετε να εξασφαλίζετε 7-8 ώρες αδιάλειπτου νυχτερινού ύπνου και, σε περίπτωση που δεν το πετυχαίνεται, απευθυνθείτε σε κάποιον ειδικό.

Μην τρώτε γρήγορα

Η αργή μάσηση του φαγητού δίνει χρόνο στον οργανισμό να ολοκληρώσει τη διαδικασίας της πέψης, προσλαμβάνοντας πλήρως τα θρεπτικά στοιχεία από την τροφή. Με αυτή την τεχνική καταπολεμάτε τη δυσπεψία και προφυλάσσετε την υγεία του εντέρου.

Φροντίστε την ενυδάτωσή σας

Διατηρώντας τον οργανισμό σας ενυδατωμένο με την πόση επαρκούς ποσότητας νερού, ενισχύετε τον βλεννογόνο του εντέρου και εξασφαλίζετε την ισορροπία του εντερικού μικροβιώματος.

Δοκιμάστε προβιοτικά και πρεβιοτικά

Τα πρεβιοτικά είναι άπεπτες φυτικές ίνες που ενισχύουν την ανάπτυξη των προβιοτικών, ζωντανών μικροοργανισμών που ευδοκιμούν στο έντερό μας και μπορούν να προσφέρουν επιπλέον οφέλη όταν λαμβάνονται στην κατάλληλη ποσότητα. Ωστόσο, η λήψη τους απαιτεί προσοχή, ενώ η επιλογή του κατάλληλου συμπληρώματος πρέπει γίνεται σε συνεννόηση με τον γιατρό σας.

Ελέγξτε πιθανή δυσανεξία σε τρόφιμα

Συμπτώματα όπως κοιλιακές ενοχλήσεις, φούσκωμα, διάρροια, εξανθήματα, ναυτία, κόπωση και οισοφαγική παλινδρόμηση πιθανώς υποδεικνύουν δυσανεξία. Προσπαθήστε να εντοπίσετε και αποβάλετε ή αντικαταστήσετε τρόφιμα που προκαλούν κάποια από τις παραπάνω παρενέργειες.

Υιοθετείστε ένα υγιές διατροφικό πλάνο

Μια καλή αρχή θα ήταν η αποβολή ή μείωση από τις διατροφικές σας συνήθειες τροφών επεξεργασμένων ή με υψηλή περιεκτικότητα σε σάκχαρα είτε λιπαρά και, παράλληλα, η αύξηση κατανάλωσης φυτικών τροφίμων και άπαχης πρωτεΐνης. Προσθέστε στη διατροφή σας:

τροφές πλούσιες σε φυτικές ίνες, μια ουσιαστικής σημασίας προσθήκη για ένα υγιέστερο εντερικό μικροβίωμα. Όσπρια, φασόλια, μπιζέλια, βρώμη, μπανάνες, μούρα, σπαράγγια και πράσα αποτελούν ιδανικές επιλογές.
σκόρδο και κρεμμύδι, στα οποία μελέτες έχουν αποδώσει αντικαρκινικές και ανοσοενισχυτικές ιδιότητες που σχετίζονται και με τη λειτουργία του εντέρου.
τρόφιμα ζύμωσης, όπως το κίμτσι, το λάχανο τουρσί, το γιαούρτι, το miso και το κεφίρ, τα οποία έχουν παραχθεί ή συντηρηθεί χάρη στη δράση μικροοργανισμών και αποτελούν εξαιρετικές διατροφικές πηγές προβιοτικών.