Ημέρα καταγραφής και αποτίμησης η σημερινή για τους δήμους του νομού Έβρου, που υπέστησαν σημαντικές ζημίες από τη χθεσινή νεροποντή.

Αυξητική τάση παρουσιάζει η στάθμη των υδάτων του Ερυθροποτάμου, σύμφωνα με τον αντιδήμαρχο Μεταξάδων και υπεύθυνο Πολιτικής Προστασίας του δήμου Διδυμοτείχου, Πασχάλη Αδαμάκη. «Είναι δύσκολη η κατάσταση. Το ύψος του νερού στον Ερυθροπόταμο συνεχίζει ν' αυξάνεται, οι καλλιέργειες σε όλη την κοιλάδα του ποταμού είναι πλημμυρισμένες και όλες οι αντλίες μας δουλεύουν και βγάζουν τα νερά προς το ποτάμι. Το θέμα είναι ότι δεν μπορούμε να γνωρίζουμε τι ποσότητες νερού θα συνεχίσουν να κατεβαίνουν, ούτε καν στην επόμενη ώρα, δεν έχουμε εικόνα», σημειώνει χαρακτηριστικά στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο κ. Αδαμάκης.

Πρωτοφανής ποσότητα νερού στον Έβρο

Η πρωτοφανής, σύμφωνα με τον δήμαρχο Ορεστιάδας Βασίλη Μαυρίδη, ποσότητα νερού που έπληξε χθες όλο το νομό Έβρου, κράτησε κλειστούς μέχρι σήμερα τους δύο κόμβους στη βόρεια και νότια είσοδο της Ορεστιάδας, ενώ προκάλεσε προβλήματα σε διάφορα σημεία του οδικού δικτύου. Το νερό της έντονης βροχόπτωσης εισέβαλε σε αρκετές κατοικίες, κυρίως στην περιοχή της Σαγήνης, χωρίς ωστόσο να χρειαστεί η εκκένωσή τους. Ζημίες σύμφωνα με τον κ. Μαυρίδη υπέστησαν μηχανήματα, οχήματα και αγροτικός εξοπλισμός. Σε μεγάλο βαθμό έχουν πληγεί και οι αγροτικές καλλιέργειες, ενώ αποκαταστάθηκε στη διάρκεια της νύχτας το πρόβλημα που δημιουργήθηκε στην υδροδότηση του Νεοχωρίου. Ταυτόχρονα με την καταγραφή των ζημιών, η οποία είναι ήδη σε εξέλιξη, το βλέμμα είναι στραμμένο στην επικείμενη υπερχείλιση του φράγματος του Ιβαήλοβγκραν, με τον κ. Μαυρίδη να εκτιμά ότι εντός των επόμενων δύο 24ωρων θα δούμε τι ποσότητα και με ποια ένταση θα φτάσει το νερό σε Άρδα και Έβρο.