Η πανδημία έχει αυξήσει τα ποσοστά των πολιτικών γάμων και τα ζευγάρια που αποφασίζουν να γίνουν ένα στο διάστημα αυτό, φαίνεται ότι επιλέγουν αυτή τη λύση, παρά του θρησκευτικού.

Είναι χαρακτηριστικό ότι στον δήμο της Πάτρας υπήρξε σημαντική αύξηση των πολιτικών γάμων το έτος του κορωνοϊού, το 2020, από τα προηγούμενα έτη.

Πιο συγκεκριμένα το σύνολο των πολιτικών γάμων που έγιναν το 2020 στο δημαρχείο της Πάτρας ή στο αντίστοιχο δημοτικό κατάστημα των Βραχνείκων που είναι διαμορφωμένο ειδικά για την τέλεση τέτοιων εκδηλώσεων, έφτασαν τις 337.

Και αυτό τη στιγμή που το 2019 οι πολιτικοί γάμοι δεν είχαν ξεπεράσει στο σύνολο τους 283. Σύμφωνα με στελέχη του δήμου που κρατούν ενδιαφέροντα στοιχεία πάνω στο όλο θέμα, η αύξηση των πολιτικών γάμων, είναι κάτι που φαίνεται και σε επίπεδο εβδομάδας.

Στον δήμο, με βάση τις ίδιες εκτιμήσεις πραγματοποιούνται κατά μέσο όρο οχτώ με δέκα πολιτικοί γάμοι την εβδομάδα. Η τάση αυτή των νεαρών ζευγαριών, ειδικότερα τους μήνες της πανδημίας, έχει να κάνει με τα όσα είχαν ακουστεί τους μήνες του καλοκαιριού για τα κρούσματα κορωνοϊού σε γλέντια που ακολούθησαν στους θρησκευτικούς γάμους.

Ο πολιτικός γάμος γίνεται συνήθως σε ένα πιο στενό κύκλο και άρα είναι πιο μικρός ο κίνδυνος της διασποράς. Η αύξηση όμως σχετίζεται και με το ότι αποτελεί μια πιο εύκολη διαδικασία για ένα νεαρό ζευγάρι που θέλει να παντρευτεί και δεν έχει την οικονομική δυνατότητα για να προχωρήσει σε όλα αυτά που απατούν τα… έθιμα ή παραδόσεις, ενός θρησκευτικού.

Βέβαια μία από τις κύριες αιτίες των πολιτικών γάμων είναι και το θέμα της πρόωρης εγκυμοσύνης σε ένα ζευγάρι. Παντρεύεται πολιτικά και στη συνέχεια, μετά από αρκετούς μήνες, προχώρα στην τέλεση θρησκευτικού, συνδυάζοντας το με την βάπτιση του παιδιού που έχει έρθει πια στον κόσμο.

Ένα στοιχείο που θα πρέπει να ληφθεί υπόψη και κάνει εντύπωση είναι ότι κατά τη διάρκεια των μηνών της πανδημίας υπάρχει και μία αυξητική τάση στα σύμφωνα συμβίωσης. Το 2020 υπογράφηκαν 171 χωρίς κανένα από αυτά να αφορά ομόφυλα ζευγάρια, παρά μόνο ετερόφυλα.