Πάνω από 60.000 τεστ έχουν γίνει το τελευταίο τρίμηνο στην Δυτική Ελλάδα κατά του κορωνοϊού από τα κλιμάκια του ΕΟΔΥ.

Σύμφωνα με στοιχεία του ΕΟΔΥ που προκύπτουν μέσα από τα αποτελέσματα αυτά η κατάσταση τους μήνες του Οκτωβρίου, του Νοεμβρίου και του Δεκεμβρίου ήταν διαχειρίσιμη, παρόλο που την ίδια περίοδο σε άλλες περιοχές της χώρας ο ιός ήταν σε έξαρση.

Τα τεστ που έγιναν από τα κλιμάκια του ΕΟΔΥ το ίδιο διάστημα στις τρεις περιφερειακές ενότητες της Δυτικής Ελλάδας, βοήθησαν σε μεγάλο βαθμό στην ιχνηλάτηση και στο να κρατηθούν τα κρούσματα σε ένα σταθερό αριθμό.

Στην Αχαΐα τα τεστ που έγιναν έφτασαν τα 43.136, στην Ηλεία τα 5.200 και στην Αιτωλοακαρνανία ο αριθμός τους, το ίδιο πάντα διάστημα, ήταν στα 12.000.

Τα περισσότερα από αυτά τα τεστ είναι rapid test, ωστόσο, έχουν γίνει και αρκετά τεστ μοριακού ελέγχου. Στο εργαστήριο ελέγχου του Πανεπιστημίου Πατρών έχουν γίνει 18.300 μοριακά τεστ, ενώ στο αντίστοιχο εργαστήριο του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Πατρών έγιναν 3.300 PCR.

Στο μεταξύ ήδη έχουν ξεκινήσει οι τυχαιοποιημένοι έλεγχοι και στις τρεις περιφερειακές ενότητες της Δυτικής Ελλάδος, με τα συμπεράσματα που προκύπτουν μέσα από τα αποτελέσματα αυτά να δείχνουν ότι μέχρι ώρας τουλάχιστον υπάρχει χαμηλό επιδημιολογικό φορτίο στην ευρύτερη περιοχή.

Σύμφωνα με τα στελέχη του ΕΟΔΥ που έχουν αναλάβει την όλη επιχείρηση τα θετικά κρούσματα που έχουν βγει μέσα από τα αποτελέσματα αυτά είναι λίγα και αντιστοιχούν στο 1% του συνολικού πληθυσμού.