Ομάδα πρωτοβουλίας πανεπιστημιακών εναντίον της δημιουργίας ειδικού σώματος ασφαλείας για τα πανεπιστήμια, έχει συγκροτηθεί και φέρει υπογραφές αρκετών ακαδημαϊκών του Πανεπιστημίου Πατρών.

Πιο συγκεκριμένα το κείμενο της πρωτοβουλίας αυτής που φέρεται να είναι ενάντια στη σύσταση ειδικού σώματος που να σχετίζεται με την αστυνομία για την φύλαξη και τον χώρο του Πανεπιστημίου Πατρών, υπογράφουν 110 μέλη της πανεπιστημιακής κοινότητα της αχαϊκής πρωτεύουσας.

Μεταξύ αυτών υποψήφιοι των τεσσάρων πρυτανικών σχημάτων στις πρόσφατες πρυτανικές εκλογές, υποψήφιοι πρυτάνεις, καθηγητές τμημάτων Ιατρικής και Γεωλογίας, υποψήφιοι αντιπρυτάνεις, πρώην πρυτάνεις, πρώην αντιπρυτάνεις, κοσμήτορες και πρόεδροι τμημάτων.

Σύμφωνα με το μανιφέστο της Πρωτοβουλίας το ειδικό σώμα που έχει την πρόθεση να δημιουργήσει η κυβέρνηση θα σχετίζεται με την αστυνομία και θα υπάγεται ουσιαστικά σε αυτή και όχι στις πρυτανικές αρχές. Κάτι που τους βρίσκει αντίθετους.

Το μανιφέστο

Στο κείμενο που συνυπογράφουν οι σύλλογοι του Εργαστηριακού Διδακτικού Προσωπικού (ΕΔΙΠ) και του Ειδικού Τεχνικού Εργαστηριακού Προσωπικού (ΕΤΕΠ) αναφέρονται μεταξύ άλλων τα εξής:

«Η πανεπιστημιακή κοινότητα πληροφορήθηκε αιφνιδιαστικά, μέσα από ασαφείς υπουργικές ανακοινώσεις και από διαρροές στα ΜΜΕ, την απόφαση της κυβέρνησης για τη σύσταση ενός νέου σώματος ασφαλείας, της "Ομάδας Προστασίας των Πανεπιστημιακών Ιδρυμάτων’’.

Το νέο αυτό σώμα θα αναφέρεται, μάλιστα, όχι στις πρυτανικές αρχές, όπως θα αντιστοιχούσε στον αυτοδιοίκητο χαρακτήρα του πανεπιστημίου, αλλά απευθείας στην Ελληνική Αστυνομία. Παρ’ όλα αυτά, οι δαπάνες για τη λειτουργία του θα επιβαρύνουν τον ούτως ή άλλως περιορισμένο προϋπολογισμό των Ανώτατων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων!

Η πρόθεση της κυβέρνησης είναι να κατατεθεί μέσα στον επόμενο μήνα το σχετικό νομοσχέδιο χωρίς καμία προηγούμενη διαβούλευση με τους πανεπιστημιακούς φορείς, και, επιπλέον, να προχωρήσει σε άμεσες προσλήψεις χιλίων τουλάχιστον αστυνομικών για τα πανεπιστήμια.

Θεωρούμε απαράδεκτο και δηλώνουμε ότι δεν θα συναινέσουμε στη δημιουργία και λειτουργία οποιουδήποτε σώματος φύλαξης ή ασφάλειας που θα βρίσκεται εκτός ελέγχου της πανεπιστημιακής κοινότητας».

Ο πρύτανης

Αξίζει να αναφέρουμε ότι ο νυν πρύτανης του Πανεπιστημίου Πατρών, Χρήστος Μπούρας έχει εκφράσει μία ξεκάθαρη θέση που είναι υπέρ της δημιουργίας ενός ειδικού σώματος φύλαξης και προστασίας του ακαδημαϊκού ιδρύματος το οποίο όμως θα είναι υπό την αιγίδα της Πρυτανείας και της Συγκλήτου, ενώ θα λειτουργεί κατά τα πρότυπα που λειτουργούν αντίστοιχα σώματα στα πανεπιστήμια του εξωτερικού.

Η Σύγκλητος, πάντως, δεν έχει συνεδριάσει ακόμα για το θέμα, κάτι που αναμένεται να γίνει όταν η πρόθεση και το σχέδιο αυτό της κυβέρνησης περάσει ως νόμος.