Νέα μελέτη, που πραγματοποιήθηκε σε πανεπιστήμιο της Αυστραλίας, δείχνει πως οι άνδρες που καταναλώνουν δίαιτες με υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά, είναι πιο πιθανό να αισθάνονται υπνηλία κατά τη διάρκεια της μέρας και να εμφανίζουν άπνοια ύπνου.

Για τους σκοπούς της μελέτης, που δημοσιεύεται στο διεθνές επιστημονικό περιοδικό Nutrients, οι ερευνητές θέλησαν να εξετάσουν τη σχέση που συνδέει την κατανάλωση δίαιτας πλούσιας σε λίπος με τις συνήθειες ύπνου, χρησιμοποιώντας δεδομένα από περισσότερους από 1.800 άνδρες ηλικίας 35-80, τους οποίους παρακολούθησαν για διάστημα 12 μηνών.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα των αναλύσεων, οι εθελοντές με την υψηλότερη πρόσληψη λίπους ήταν πιο πιθανό να αισθάνονται έντονη υπνηλία κατά τη διάρκεια της μέρας. Όπως αναφέρει ένας από τους συγγραφείς του επιστημονικού άρθρου, κάτι τέτοιο μπορεί να έχει σημαντική επίδραση στην εγρήγορση και τη συγκέντρωση κατά την εργασία. Επιπλέον, η αυξημένη κατανάλωση λιπαρών φάνηκε να συνδέεται και με την πιθανότητα εμφάνισης άπνοιας ύπνου.

Η έντονη υπνηλία κατά τη διάρκεια της ημέρας, σχολιάζουν οι ερευνητές, σημαίνει πρακτικά ότι το άτομο έχει λιγότερη ενέργεια, γεγονός που έχει συσχετισθεί με υψηλότερη επιθυμία κατανάλωσης τροφίμων πλούσιων σε λίπος και ζάχαρη, η οποία με τη σειρά της συνδέεται με κακής ποιότητας ύπνο, οδηγώντας τελικά σε ένα φαύλο κύκλο «ανθυγιεινών» διατροφικών συνηθειών και «κακού» ύπνου.

Πηγή: neadiatrofis.gr