Αντιμέτωπη με μία νέα συρρίκνωση βρίσκεται η οικονομία της Ευρωζώνης, καθώς η επέλαση του νέου κύματος της πανδημίας οδηγεί τα ευρωπαϊκά κράτη σε υφεσιακή βουτιά.

Αναλυτές μεγάλων πιστωτικών ιδρυμάτων όπως η JPMorgan και η UBS αναθεωρούν επί τα χείρω τις προβλέψεις για την ευρωπαϊκή οικονομία δεδομένων και των νέων περιορισμών που θέτουν σε ισχύ κράτη και κυβερνήσεις.

Η κατάσταση επιδεινώνεται και από το νέο στέλεχος του κορωνοϊού που εντοπίστηκε αρχικά στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Στο σκηνικό που διαμορφώνεται έρχονται να προστεθούν οι καθυστερήσεις στη διαδικασία του εμβολιασμού αλλά και τα ζητήματα που μένουν να διευθετηθούν στις εμπορικές σχέσεις με τη Βρετανία λόγω του Brexit. Όλα αυτά καθιστούν όλο και πιο πιθανή την πτώση του ευρωπαϊκού ΑΕΠ για δεύτερο συνεχόμενο τρίμηνο.

Αυτό αναμένεται να αποτυπωθεί στην πραγματική οικονομία για την οποία προβλέπεται ύφεση στις αρχές του 2021, ακόμη και αν είναι λιγότερο σοβαρή. Συνεπώς, οι αναλυτές προβλέπουν ότι θα αυξηθεί η πίεση στις κυβερνήσεις των ήδη πιεσμένων κρατών, αλλά και στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, η οποία θα συνεδριάσει την επόμενη εβδομάδα προκειμένου να καθορίσει τα επόμενα βήματά της για την περαιτέρω στήριξη της οικονομίας.

Οι δείκτες υψηλής συχνότητας δείχνουν ότι ενώ η οικονομική δραστηριότητα της Ζώνης του Ευρώ σημείωσε άνοδο την πρώτη εβδομάδα του τρέχοντος έτους, καθώς οι άνθρωποι επέστρεψαν στην εργασία τους, η βελτίωση αυτή είναι πολύ χαμηλότερη σε σχέση με το 2020.

Τα lockdown και η αργή διαδικασία εμβολιασμού «δεν βοηθούν», ανέφερε η Καταρίνα Ούτερμολ, οικονομολόγος της Allianz. «Οι παρατεταμένοι περιορισμοί, οι οποίοι ξεκίνησαν μάλλον δειλά, είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα».

Η JPMorgan, η οποία εκτιμά ότι η οικονομία υπέστη τεράστια συρρίκνωση κατά 9% το τέταρτο τρίμηνο του 2020, προβλέπει τώρα πτώση ύψους 1% το πρώτο τρίμηνο του 2021 σε σύγκριση με τις προηγούμενες προβλέψεις της για ανάπτυξη 2%.

Η UBS αναμένει πτώση στο πρώτο τρίμηνο κατά 0,4%, σε σύγκριση με την προηγούμενη πρόβλεψή της για ανάπτυξη 2,4%. Η Goldman Sachs Group προβλέπει μια μικρή συρρίκνωση της οικονομίας, με την αυξανόμενη αβεβαιότητα και «τους κινδύνους που ελλοχεύουν να «δείχνουν» περαιτέρω επιδείνωση».