Οι κινεζικές αρχές επέβαλαν νέους περιορισμούς λόγω της COVID-19 σε περιοχές γύρω από το Πεκίνο σήμερα, θέτοντας, 4,9 εκατ. κατοίκους σε lockdown καθώς οι νέες μολύνσεις αύξησαν τις ανησυχίες για ένα δεύτερο κύμα στη χώρα που σε μεγάλο βαθμό κατάφερε να θέσει υπό έλεγχο την ασθένεια.

Ο αριθμός των νέων κρουσμάτων στην ηπειρωτική Κίνα που ανακοινώθηκαν σήμερα ήταν σχεδόν ο μισός σε σχέση με μία ημέρα νωρίτερα και ένα μέρος μόνο αυτού που καταγράφηκε στο αποκορύφωμα της επιδημίας στη χώρα στις αρχές του 2020. Ωστόσο, οι τοπικές αρχές εφαρμόζουν αυστηρούς περιορισμούς όπου εμφανίζονται νέα κρούσματα προκειμένου να αποτρέψουν το είδος της οικονομικής παράλυσης που επήλθε πριν από ένα χρόνο.

Η Εθνική Επιτροπή Υγείας ανακοίνωσε 55 νέα κρούσματα COVID-19 σήμερα, συγκριτικά με 103 μία ημέρα νωρίτερα. Η επαρχία Χεμπέι, που βρίσκεται γύρω από το Πεκίνο, αντιστοιχεί στα 40 από τα 42 περιστατικά τοπικής μετάδοσης, με την πρωτεύουσα και τη βορειοανατολική επαρχία Χεϊλονγκτζιάνγκ να ανακοινώνουν έκαστη από ένα τοπικό κρούσμα.

Η πόλη Λανγκφάνγκ στη Χεμπέι ανακοίνωσε σήμερα ότι οι 4,9 εκατ. κάτοικοί της θα τεθούν σε κατ’ οίκον καραντίνα για επτά ημέρες και θα υποβληθούν σε μαζικά τεστ για COVID-19.

Δύο κομητείες που βρίσκονται στη δικαιοδοσία της Λανγκφάνγκ και που συνορεύουν με το Πεκίνο –η Γκουάν και η Σάνχε– έχουν ήδη ανακοινώσει μέτρα κατ’ οίκον περιορισμού. Η Γκουάν ανακοίνωσε μόνο ένα νέο κρούσμα αλλά η Σάνχε δεν διευκρίνισε εάν κάποιοι από τους κατοίκους της διαγνώσθηκαν με COVID-19.

Η Σιτζιατζουάνγκ, η πρωτεύουσα της Χεμπέι, έχει πληγεί σοβαρά από την τελευταία αύξηση στα κρούσματα και έχει ήδη θέσει τα 11 εκατ. κατοίκους της σε lockdown. Η επαρχία έχει αποκλείσει ορισμένα τμήματα αυτοκινητοδρόμων και δίνει εντολή σε οχήματα που είναι καταχωρημένα στη Σιτζιατζουάνγκ να επιστρέψουν πίσω.

Η περιοχή Γκαοσένγκ στη Σιτζιατζουάνγκ συγκεντρώνει πάνω από 20.000 ανθρώπους που ζουν σε 12 απομονωμένα χωριά σε μια κεντρική καραντίνα στο πλαίσιο των μέτρων που λαμβάνουν οι τοπικές αρχές για να τεθεί σε έλεγχο η COVID-19, όπως μετέδωσε αργά το κρατικό δίκτυο China News Service.

Και άλλες επαρχίες στην Κίνα ανακοινώνουν νέα επιβεβαιωμένα κρούσματα ή ασυμπτωματικά περιστατικά. Η επαρχία Χεϊλονγκτζιανγκ ανακοίνωσε 36 νέα ασυμπτωματικά κρούσματα στην επαρχία Γουανγκούι, που επίσης τέθηκε σε lockdown χθες.

Οι αρχές δεν κατηγοριοποιούν τα ασυμπτωματικά κρούσματα ως επιβεβαιωμένες μολύνσεις.

Οι αρχές στην Ουχάν, όπου πρωτοεμφανίστηκε η COVID-19 στα τέλη του 2019, έθεσε χθες σε εφαρμογή τις διαδικασίες ιχνηλάτησης επαφών αφού δύο άνθρωποι που είχαν προσβληθεί από τον νέο κορονοϊό από τη Χεμπέι επισκέφθηκαν την πόλη.

Σε όλη την Κίνα, ο αριθμός των νέων ασυμπτωτικών κρουσμάτων αυξήθηκε σε 81 από 76 μία ημέρα νωρίτερα.

Ο συνολικός αριθμός των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων COVID-19 που έχουν καταγραφεί στην ηπειρωτική Κίνα ανέρχεται τώρα σε 87.591, ενώ ο αριθμός των νεκρών παραμένει σταθερός στους 4.634.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ