Αντιμέτωπος με το χειρότερο σενάριο βρίσκεται πλέον ο εμπορικός κόσμος της Πάτρας. Ένα σενάριο που πριν από λίγο διάστημα ισοδυναμούσε στο μυαλό των περισσοτέρων με καταστροφή.

Μια καταστροφή που ήρθε και έγινε πραγματικότητα. Όπως είχε έρθει και την εορταστική περίοδο, αφήνοντας πίσω της πληγές που δεν κλείνουν για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις της Πάτρας.

Μιλάμε φυσικά για τις χειμερινές εκπτώσεις που ξεκίνησαν και τυπικά την Δευτέρα στις 11 Ιανουαρίου, με τα καταστήματα όμως να παραμένουν κλειστά εξαιτίας του lockdown που οι αρμόδιοι αποφάσισαν να συνεχιστεί και αυτή την εβδομάδα.

Τα καταστήματα λοιπόν είναι κλειστά, ενώ όσα έχουν την δυνατότητα να λειτουργήσουν ηλεκτρονικά διαθέτοντας e-shop ή έστω μία σελίδα στα facebook, έχουν ξεκινήσει τις προσφορές τους, προσπαθώντας να προσελκύσουν το κοινό.

Ποια καταστήματα όμως είναι αυτά, από τη στιγμή που τα μαγαζιά δεν μπορούν να λειτουργήσουν ούτε και με τη μέθοδο του click away που αποδείχτηκε αποτυχημένη στις γιορτές;

Οι μεγάλες αλυσίδες των πολυεθνικών και των επιχειρήσεων εκείνων που δέχονται παραγγελίες και έχουν τη δυνατότητα να τις αποστέλνουν με κούριερ ή ταχυδρομικά, αρκετές μέρες μετά.

Όμως ας μην γελιόμαστε. Η αγορά επί της ουσίας είναι κλειστή και κατά συνέπεια οι εκπτώσεις, τουλάχιστον για αυτήν την εβδομάδα, δεν μπορούν να υπάρξουν. Τα μαγαζιά του λιανικού εμπορίου χάνουν τους τζίρους των εκπτώσεων, ύστερα από αυτούς που έχασαν τις γιορτές.

Οι έμποροι ήλπιζαν μέχρι και την τελευταία στιγμή να είναι ανοικτά τα μαγαζιά, έστω και με τη μέθοδο του click away, πιστεύοντας ότι αυτό θα είναι ένα μεταβατικό στάδιο κατά τη διάρκεια της πρώτης εβδομάδας, μέχρι να αποφασιστεί στη συνέχεια το πέρασμα στο click in, με τα προγραμματισμένα ραντεβού.

Τελευταία ελπίδα

Τίποτα από όλα αυτά δεν έχει γίνει και το σύνολο σχεδόν των καταστημάτων του λιανικού εμπορίου, είναι πλέον μπρος στο χείλος του γκρεμού.

Αυτό που έχει διαρρεύσει είναι ότι οι ειδικοί θα συνεδριάσουν στο τέλος της εβδομάδας για το αν ανοίξει τελικά το λιανικό εμπόριο από τις 18 Ιανουαρίου και μετά. 

Υπάρχει δίλημμα λέγεται για το άνοιγμα των σχολείων (των υπολοίπων βαθμίδων πλην των δημοτικών) ή των εμπορικών καταστημάτων. Ποιο από τα δύο έχει περισσότερους κινδύνους διασποράς; Τα σχολεία με τους 20, 25 και πλέον μαθητές στις τάξεις ή τα μικρομάγαζα που βλέπουν κάθε πελάτη με το σταγονόμετρο ύστερα από ραντεβού; 

Στην πραγματικότητα η απόφαση που θα πάρουν οι ειδικοί  είναι η τελευταία ελπίδα των εμπόρων και του εμπορικού κόσμου για να γλιτώσουν τα μαγαζιά τους από τον γκρεμό. Κρέμονται στην κυριολεξία από τα χείλη των ειδικών. Ή τους ανοίγουν ή βάζουν το κερασάκι στην τούρτα της καταστροφής...