Η κρίση και η οικονομική δυσμάρεια που χαρακτηρίζει την εποχή μας, έχει αλλάξει τις ταφικές συνήθειες και νοοτροπίες. 

Σύμφωνα με τον αρμόδιο αντιδήμαρχο Ανδρέα Αθανασόπουλο τα τελευταία χρόνια και ειδικότερα σε αυτούς τους μήνες της πανδημίας υπάρχει μια σημαντική αύξηση της ζήτησης των κοινοταφίων.

Οι Πατρινοί δεν αγοράζουν οικογενειακούς τάφους, ενώ ακόμα και αυτοί που έχουν κληρονομήσει από τους προγόνους τους τέτοιους χώρους, ένα μεγάλο μέρος τους αδυνατούν να τους συντηρήσουν.

Η ζήτηση αυτή είναι τόσο μεγάλη που πρόσφατα η Επιτροπή Ποιότητας Ζωής αναγκάστηκε να συνεδριάσει για το θέμα και να εγκρίνει τη δημιουργία 36 νεών κοινοταφίων στο Β’ Δημοτικό Κοιμητήριο.

Οι χώροι αυτοί ήδη έχουν φτιαχτεί και είναι έτοιμοι. Είναι χαρακτηριστικό ότι οι αρμόδιοι πριν από την συνεδρίαση της επιτροπής είχαν προχωρήσει στην αναζήτηση ενός χώρου για την δημιουργία τους αφού όσοι υπήρχαν στο συγκεκριμένο κοιμητήριο, είχαν πλέον καλυφθεί.

«Προχωρήσαμε στην απόφαση και στη δημιουργία των νέων κοινοταφίων, για να εξυπηρετήσουμε τις ανάγκες που έχουν προκύψει, καθώς ο ο κόσμος έχει πάψει να αγοράζει οικογενειακούς τάφους για λόγους που έχουν να κάνουν με τις οικονομικές δυσκολίες που αντιμετωπίζει» τονίζει ο κ. Αθανασόπουλος.

Τα κοινοτάφια είναι τάφοι τριετούς ταφής στους οποίους όταν τα οστά των νεκρών αποστεώνονται οι αρμόδιοι υπάλληλοι του δήμου τα βγάζουν για να μπουν στη θέση τους αυτά των πιο πρόσφατων εκλιπόντων από αυτό τον κόσμο.

Η χρηματική τους διαφορά είναι μεγάλη. Ένα κοινοτάφιο κοστίζει γύρω στα 100 ευρώ, συμπεριλαμβανομένου και της διετούς ή τριετούς παράτασης που δικαιούνται να έχει μία οικογένεια για τον νεκρό της, σε περίπτωση που τα οστά του δεν έχουν αποστεωθεί.

Αντίθετα, η αγορά ενός τάφου ξεκινάει από τα 2.000 ευρώ και μπορεί να φτάσει ακόμα και τα 10 με 12.000 ευρώ. Η αύξηση αυτή των κοινοταφίων στον δήμο της Πάτρας, σύμφωνα με τον αντιδήμαρχο, δεν σχετίζεται με την πανδημία και τον κορωνοϊό.

«Εμείς στην Πάτρα δεν έχουμε τόσους νεκρούς από τον ιό για να δικαιολογεί αυτή τη ζήτηση. Σχετίζεται απλά με το ότι ο κόσμος δεν έχει τα χρήματα που χρειάζεται για την αγορά οικογενειακών ταφών».

Τα νέα κοινοτάφια του Β’ Δημοτικού Νεκροταφείου βρίσκονται σε χώρου του κοιμητηρίου που μέχρι τώρα δεν είχε αξιοποιηθεί και χρησιμοποιούνταν για διάφορες εργασίες.