Δεν πάει άλλο. Η αγορά της Πάτρας και δεκάδες επαγγελματίες που έχουν από τις 7 Νοεμβρίου τα καταστήματα τους κλειστά, δεν αντέχουν άλλο αυτή την κατάσταση.

Όποια και αν είναι τα μέτρα. Πόσο μάλλον τη στιγμή που τα μέτρα αυτά δεν είναι ικανά για να καλύψουν έστω και στο ελάχιστο τη ζημιά που τους έχει γίνει από αυτό το δεύτερο lockcdown.

Τα καταστήματα που άνοιξαν τις μέρες των γιορτών σημείωσαν σημαντική πτώση του τζίρου τους. Οι μέρες που λειτούργησαν και κυρίως ο τρόπος, με βάση τα μέτρα που έχουν οριστεί, δεν βοήθησαν ουσιαστικά σε κάτι.

Η πτώση των εμπορικών μαγαζιών με το μέθοδο του click away έφτασε ουσιαστικά το 80% και σε πολλές περιπτώσεις το 90%, σε σύγκριση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο.

Τα μαγαζιά του λιανικού εμπορίου ζητούν να ανοίξουν με click in για να προλάβουν τις χειμερινές εκπτώσεις, από τις οποίες έχουν χάσει ήδη μια εβδομάδα.

Αν χάσουν και τις εκπτώσεις αυτό θα ισοδυναμεί με πλήρη καταστροφή. Όμως τα ίδια ισχύουν πάνω κάτω για τα κομμωτήρια – κουρεία.

Την περίοδο των γιορτών δούλεψαν μόνο τις ημέρες των Χριστουγέννων. Τις μέρες της Πρωτοχρονιάς η δουλειά τους έπεσε αισθητά.

Πολλά από τα καταστήματα κινδυνεύουν με λουκέτο, ενώ έχουν να αντιμετωπίσουν και τα βαλιτσάκια των μη επαγγελματιών (που δεν έχουν άδεια επαγγέλματος) που εξακολουθούν και γυρνούν από σπίτι σε σπίτι, δουλεύοντας παράνομα.

Ακόμα χειρότερα είναι τα πράγματα για τα γυμναστήρια. Η πανδημία έριξε το συγκεκριμένο κλάδο κυριολεκτικά στον γκρεμό. Στην ουσία έχουν να λειτουργήσουν από τον περασμένο Μάρτιο.

Η εστίαση

Όμως εκεί που οι αρνητικές  συνέπειες της πανδημίας είναι ακόμα μεγαλύτερες είναι στην εστίαση, ένας κλάδος που χτυπήθηκε όσο κανείς όλους αυτούς τους μήνες.

Οι περισσότεροι από τους επαγγελματίες του κλάδου με το σκεπτικό ότι μέσα από τους εμβολιασμούς έρχεται η ανοσία και ότι με τα ισχύοντα μέτρα τα μαγαζιά τους δεν είναι βιώσιμα, συμφώνησαν στο να παραμένουν κλειστοί.

Όμως η ανοσία αργεί και τα καταστήματα τους μένουν κλειστά, χωρίς να υπάρχει καμία πρόβλεψη επισήμως για το πότε θα ανοίξουν και τους ίδιους, αλλά και τους χιλιάδες εργαζόμενους τους, να είναι όλους αυτούς τους μήνες χωρίς δουλειά.

Όλοι αυτοί που συνθέτουν την αγορά της Πάτρας και την πραγματική της οικονομία αγωνιούν, καθώς ο καθένας έχει τον δικό του εφιάλτη μπρος στην αβεβαιότητα που κυριαρχεί στο τοπίο.

«Μένουμε κλειστοί, αλλά πώς θα ζήσουμε; Κάτι πρέπει να γίνει. Θα σωθούμε από κορωνοϊό και θα πεθάνουμε από την πείνα;» αναφέρουν στις μεταξύ τους συζητήσεις. Και απάντηση δεν παίρνουν. Ούτε από τους ειδικούς, ούτε από τους κυβερνώντες…