Λήξη συναγερμού για τις υγειονομικές αρχές μετά τα 47 κρούσματα και την εκτόξευση που σημειώθηκε το περασμένο Σάββατο, σύμφωνα με την καθημερινή ενημέρωση του ΕΟΔΥ;

Όχι ακριβώς. Τα 47 κρούσματα που ανακοινώθηκαν μπορεί να προέκυψαν μέσα από τα τεστ των προηγούμενων ημερών και των αποτελεσμάτων που δεν είχαν γίνει γνωστά και να μην αφορούσαν μόνο μία μέρα.

Επίσης, σε αυτά θα πρέπει να συμπεριληφθούν και κάποια από τα κρούσματα που εντοπίστηκαν στο γηροκομείο των Καλαβρύτων.

Ωστόσο, η κατάσταση παραμένει ιδιαίτερα κρίσιμη, σύμφωνα τουλάχιστον με στελέχη των υγειονομικών αρχών και οι μέρες που ακολουθούν είναι κομβικές.

Μέσα σε αυτές θα κριθεί αν τελικά ισχύει η σταθερότητα της υγειονομικής πορείας στην Αχαΐα που υπήρχε μέχρι τώρα και πράγματι η περιοχή έχει μπει για τα καλά σε μία πτωτική πορεία των κρουσμάτων.

Μέχρι ώρας η Αχαΐα δείχνει να είναι ένα ασανσέρ σε ότι έχει να κάνει με τον αριθμό των κρουσμάτων του ΕΟΔΥ και μάλιστα αρκετές φορές με απότομες μεταπτώσεις.

Το ζητούμενο για τους ειδικούς είναι πόσο θα κοστίσει αυτή η λεγόμενη χαλαρότητα που υπήρχε και στην Πάτρα κατά την διάρκεια της εορταστικής περιόδου (και πριν από αυτήν), η κυκλοφορία στους δρόμους, οι βόλτες στα μαγαζιά, οι οικογενειακές συγκεντρώσεις ή ακόμα και οι συνωστισμοί που παρατηρήθηκαν σε διάφορα σημεία του κέντρου της πόλης.

Όλα αυτά θα φανούν εντός των ημερών. Αν Πάτρα και η Αχαΐα κατορθώσουν και ξεπεράσουν τον «σκόπελο» των συνεπειών των γιορτών, τότε η ομαλή πορεία τους για την αντιμετώπιση του ιού θα συνεχιστεί και θα υπάρχουν αρκετές ελπίδες για να πάνε ακόμα καλύτερα τα πράγματα τους επόμενους μήνες, με δεδομένο ότι πλέον έχουν μπει στη ζωή μας και τα εμβόλια.

Βέβαια οι μέρες αυτές είναι ιδιαίτερα κρίσιμες και για άλλους δύο επιπλέον λόγους που δεν αφορούν τις συνέπειες των γιορτών. Το άνοιγμα των σχολείων και το επικείμενο άνοιγμα του λιανικού εμπορίου (από την επόμενη εβδομάδα θα κριθεί), έστω και με τη μέθοδο του click away ή το click in.