Απίστευτο! Στους 26,1 έφτασαν την Κυριακή οι βαθμοί Κελσίου στα Λουσικά και τα ακολούθησαν αρκετά ακόμα μέρη της Αχαΐας, με θερμοκρασία όπου ο υδράργυρος ξεπέρασε τους 20 βαθμούς.

Είναι χαρακτηριστικό ότι στην καρδιά του χειμώνα η θερμοκρασία σε μέρη όπως η Κάτω Βλασία και τα Καλάβρυτα έφτασε 20,6 και τους 20,2 βαθμούς αντίστοιχα. Διαβάστε τις διαπιστώσεις του Νικόλα Σερέτη και δείτε από κάτω το σχετικό πινακάκι.

«Ιανουάριος βγαλμένος από άλλη εποχή σήμερα και ειδικά για την κεντρική και νότια Ελλάδα. Θερμές αέριες μάζες αφρικανικής προέλευσης ανέβασαν εντυπωσιακά τον υδράργυρο σε επίπεδα προχωρημένης άνοιξης.

Σε παρόμοια μονοπάτια και ο νομός Αχαΐας με τις μέγιστες θερμοκρασίες που κατέγραψαν αυτόματοι μετεωρολογικοί σταθμοί, του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών και ιδιωτών, τύπου DAVIS, να ξεπερνούν έως και κατά 10-12oC την μέση κλιματική τιμή.

Να σημειωθεί ότι η απόλυτη μέγιστη θερμοκρασία που είχε σημειωθεί από αρχής καταγραφής μετεωρολογικών δεδομένων στην περιοχή (1955 - Σταθμοί ΕΜΥ σε Πάτρα και Άραξο) ήταν οι 24oC μέχρι και την σημερινή ημέρα. 4 μετεωρολογικοί σταθμοί του νομού έσπασαν αυτό το φράγμα, ενώ συνολικά 12 έφθασαν και ξεπέρασαν τους 20oC.

Όπως φαίνεται, ιδιαίτερα υψηλές θερμοκρασίες σημειώθηκαν και στα ημιορεινά – ορεινά τμήματα, ενώ οι εικονιζόμενες τιμές αποτελούν και ρεκόρ απόλυτης μέγιστης θερμοκρασίας για τον μήνα Ιανουάριο από αρχής λειτουργίας των εν λόγω σταθμών».