Είναι ένα άγνωστο μέρος για τους πολλούς, όμως, αξίζει κάποια στιγμή να το επισκεφθεί κανείς γιατί σε αυτό μπορεί να συνειδητοποιήσει πως η ιερότητα ενός σημείου ταυτίζεται σε μεγάλο βαθμό με την φυσική ομορφιά.

Αυτή την ταύτιση την είχαν αντιληφθεί πρώτοι οι Έλληνες και ο Ορθόδοξος Χριστιανισμός.

Το μέρος που θα έπρεπε όλοι μας να επισκεφτούμε και βρίσκεται μία ανάσα έξω από την Πάτρα είναι το ιερό σπήλαιο της Αναλήψεως, στην Πιτίτσα.

Σε υψόμετρο 631 μέτρων, στις πλαγιές του Παναχαϊκού, το μέρος αυτό θυμίζει κάτι από Μετέωρα ή Άγιο Όρος. Όμως είναι κοντά στην Πάτρα και αποτελεί ένα από τα σημεία αναφοράς του βουνού που σκεπάζει την αχαϊκή πρωτεύουσα, το Παναχαϊκό.

Έχοντας ζωή από τον 14ο αιώνα το σπήλαιο της Αναλήψεως βάζει τον επισκέπτη στο κλίμα της κατάνυξης και της ψυχικής ηρεμίας που χρειάζεται ένας προσκυνητής για να επικοινωνήσει με την υπέρτατη ανώτερη δύναμη, τον Θεό.

Επιπλέον, η εικόνα του αναβλύζει αυτή την άγρια ομορφιά του ελληνικού βουνού και της ορεινής υπαίθριας ζωής, ενώ θα έλεγε κανείς ότι συμβολίζει τον ανηφορικό δρόμο που θα πρέπει να πάρουμε αν θέλουμε να φτάσουμε στη σωτηρία της ψυχής για να βρούμε τον πραγματικό εαυτό μέσα μας. 

Ένας ασκητής, ένας Καζαντζάκης σίγουρα θα μαγευόταν από αυτό.

(Οι φωτογραφίες είναι του Γιάννη Κανελλόπουλου).