Ξεχείλισε το ποτήρι για τον εμπορικό κόσμο της Πάτρας, αλλά και της ευρύτερης περιοχής που βλέπουν τις επιχειρήσεις τους να είναι με το… ένα πόδι στο γκρεμό και την κυβέρνηση να συνεχίζει την παράταση του lockdown.

Η απόφαση που ανακοινώθηκε δια στόματος του Νίκου Χαρδαλιά, ήρθε για να επιβεβαιώσει τους χειρότερους φόβους των εμπόρων, που βλέπουν τα καταστήματα τους, ύστερα από την εορταστική περίοδο, να κινδυνεύουν να μείνουν κλειστά και την περίοδο των εκπτώσεων.

«Ζούμε το μαρτύριο της σταγόνας» τονίζει ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Κώστας Ζαφειρόπουλος. «Δεν αντέχουμε άλλο να βλέπουμε την κατάσταση αυτή που έχει ξεκινήσει, να συνεχίζεται, χωρίς να γνωρίζουμε ακόμα πότε θα τελειώσει.

Έχουμε ζητήσει από τους αρμόδιους να ανοίξουν με κάθε τρόπο τα καταστήματα μας την περίοδο των εκπτώσεων. Έχουμε επαναλάβει αρκετές φορές ότι τα μαγαζιά του λιανικού εμπορίου, οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις, δεν ήταν ποτέ και ούτε θα γίνουν εστίες μετάδοσης του ιού.

Αυτό που ζητάμε είναι να καταλάβουν τι πάνε να κάνουν και να πάρουν πίσω την απόφαση τους ανοίγοντας μας με προκαθορισμένα ραντεβού και περιοριστικά μέτρα».

Οι εκπτώσεις ήταν να ξεκινήσουν κανονικά στις 11 Ιανουαρίου, ήδη με βάση τις αποφάσεις της κυβέρνησης θα χαθεί η πρώτη εβδομάδα και ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου, προειδοποιεί:

«Αν μετά από όλα αυτά που έχουμε περάσει, την πτώση που είχαμε με τη μέθοδο του click away την εορταστική περίοδο, χάσουμε και την περίοδο των εκπτώσεων, τότε δεν υπάρχει αύριο για μας. Το ποτάμι δεν θα γυρίσει πίσω, με ότι αυτό μπορεί να σημαίνει».

Λουκέτα με λίγα λόγια, απολύσεις και σημαντική αύξηση της ανεργίας, όλα όσα έχουν μπει για τα καλά στη ζωή του εμπορικού κόσμου κατά τη διάρκεια αυτής της πανδημίας.


Ετοιμάζονται για να αντιδράσουν

Το ζητούμενο από τη στιγμή που δεν θα αλλάξει η απόφαση αυτή του lockdown, είναι το πώς θα αντιδράσει ο εμπορικός κόσμος.

«Βρισκόμαστε σε διαρκή επικοινωνία με τους αντίστοιχους συλλόγους της επικράτειας μας και το ίδιο κάνει η ομοσπονδία με τους ομολόγους της.

Δεν έχουμε πάρει ακόμα απόφαση για τον τρόπο και την μορφή των αντιδράσεων μας. Είναι κάτι αρκετά δύσκολο εν μέσω πανδημίας. Όμως θα το κάνουμε. Δεν πρόκειται να μείνουμε έτσι. Θεατές του αργού θανάτου μας».

Ο εμπορικός κόσμος ετοιμάζεται λοιπόν για δυναμικές κινητοποιήσεις, χωρίς να έχει αποσαφηνιστεί ακόμα, η κατεύθυνση αυτών. Στόχος όμως θα είναι να ακουστεί η φωνή τους. Μια φωνή που πλέον έχει γίνει κραυγή αγωνίας για το μέλλον των επιχειρήσεων, αλλά και των οικογενειών τους. Πλέον είναι ζήτημα επιβίωσης.