Τον κώδωνα του κινδύνου κρούουν οι επιστήμονες, προειδοποιώντας για τρίτο κύμα πανδημίας. Την ώρα που αριθμός των διασωληνωμένων παραμένει υψηλός, εκφράζονται ζωηρές ανησυχίες για τον τρόπο λειτουργίας των σχολείων και το άνοιγμα του λιανεμπορίου.

«Δεν γνωρίζω για την αναβολή της σημερινής συνεδρίασης. Οι προσκλήσεις για τις συνεδριάσης της επιτροπής έρχονται την τελευταία στιγμή», τόνισε ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου, Αθανάσιος Εξαδάκτυλος, στην εκπομπή Live News του Mega ερωτηθείς για την συνεδρίαση σχετικά με το άνοιγμα των καταστημάτων η οποία αναβλήθηκε.

«Σήμερα έχουμε μια ανακοίνωση από την πλευρά του ΠΟΥ προειδοποιεί όλη την Ευρώπη για την επίπτωση του νέου στελέχους τις επόμενες εβδομάδες», τόνισε στη συνέχεια.

Αναφορικά στο άνοιγμα των σχολείων, ανέφερε: «Έγινε συζήτηση, η απόφαση δεν ήταν ομόφωνη, μειοψήφισα. Δεν συζητήσαμε το άνοιγμα των καταστημάτων. Δεν είχε συζητηθεί και η ορθή απόφαση της κυβέρνησης για αυστηροποίηση των μέτρων. Όλα μαζί δεν γίνονται. Θα βρεθούμε μπροστά σε διλήμματα. Δεν είναι εφικτό να είναι ανοιχτά σχολεία και καταστήματα όταν βλέπουμε το τρένο να έρχεται πάνω μας».

Τα επιδημιολογικά δεδομένα και η εκτίμηση για την πορεία τους το προσεχές διάστημα μετά και την αναμενόμενη επιράρυνση λόγω της αύξησης της κινητικότητας κατά την εορταστική περίοδο θα τεθούν αύριο το πρωί στην κρίση της επιτροπής των ειδικών.

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ενημερώθηκε ήδη σήμερα για τα έως τώρα δεδομένα, ενώ αύριο, μετά τη συνεδρίαση της επιτροπής θα λάβει την εισήγησή τους, ώστε πάρει τις αποφάσεις για την πορεία εφαρμογής των περιοριστικών μέτρων.

Έως τώρα δεδομένο θεωρείται μόνο το άνοιγμα της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης (νηπιαγωγεία και δημοτικά), καθώς και των παιδικών σταθμών. Ετσι, για το αν θα ανοίξουν και πάλι από τη Δευτέρα οι εμπορικές δραστηριότητες που είχαν πάει «πράσινο φως» προ των εορτών (κομμωτήρια, κέντρα περιποίησης χεριών, κλπ) αλλά και το click away στα εμπορικά καταστήματα οι αποφάσεις θα ληφθούν αύριο το μεσημέρι και θα ανακοινωνθούν το απόγευμα από τον υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας, Νίκο Χαρδαλιά.