«Πανηγύρι» έγινε τελικά με το δώρο των Χριστουγέννων, με κάθε μέρα που περνάει να έρχονται εις γνώση των αρμοδίων συνδικαλιστικών οργάνων ολοένα και περισσότερα περιστατικά – καταγγελίες από εργαζόμενους που υπέστησαν θύματα της εργοδοτικής αυθαιρεσίας.

Σύμφωνα με τον Δημήτρη Καραγεωργόπουλο μόνο στην ΓΣΕΕ οι καταγγελίες που έγιναν σε πανελλήνιο επίπεδο για το δώρο ήταν αυξημένες κατά 50% από πέρυσι.

Στην Πάτρα στην ΓΣΕΕ έγιναν τουλάχιστον 10 παρόμοιες καταγγελίες. Αν λάβει όμως υπόψη του κανείς και αρκετούς εργαζόμενους που δεν κατέφυγαν στην ΓΣΕΕ, αλλά κατήγγειλαν τις αυθαιρεσίες των εργοδοτών τους σε άλλα όργανα ή υπηρεσίες (όπως για παράδειγμα στην Επιθεώρηση Εργασίας, στα Πρωτοβάθμια Σωματεία, στα Αστυνομικά τμήματα κτλ), καταλαβαίνει κανείς ότι υπήρξε σοβαρό θέμα, ειδικότερα φέτος με το ζήτημα του δώρου.

Και φυσικά μέσα στις καταγγελίες αυτές θα πρέπει να υπολογίσει κανείς και τα περιστατικά που μπορεί να έγιναν, δηλαδή η μη καταβολή του δώρου από τον εργοδότη προς τον εργαζόμενο, τα οποία όμως ακολούθησαν τον νόμο της σιωπής, μπροστά στον φόβο των απολύσεων.

«Οι καταγγελίες και τα περιστατικά που έγιναν με το δώρο των Χριστουγέννων τα οποία καταλήγουν στο ίδιο αποτέλεσμα, στην εργοδοτική αυθαιρεσία, ήταν φέτος περισσότερα από κάθε άλλη φορά» τονίζει ο Γραμματέας Τύπου και Δημοσίων Σχέσεων της ΓΣΕΕ. «Αφορούσαν μάλιστα διαφορετικούς τομείς και όχι μόνο έναν ή δύο. Από το εμπόριο ή την εστίαση μέχρι και τα συνεργεία καθαρισμού».

Πήγαν να βγάλουν κιόλας!

Αρκετοί, μάλιστα, εργοδότες προκειμένου να αποφύγουν τις συνέπειες του νόμου και το αυτόφωρο που προβλέπει αυτός για όσους δεν καταβάλουν το δώρο στην ώρα τους, ακολούθησαν την γνωστή τακτική.

Το πλήρωσαν βάζοντας τα χρήματα στους τραπεζικούς λογαριασμούς των εργαζόμενων τους και στη συνέχεια τους το ζήτησαν πίσω. Το πιο τραγικό από όλα όμως ήταν ότι ορισμένοι από αυτούς δεν ζήτησαν μόνο πίσω τα χρήματα που έδωσαν από τη τσέπη τους.

«Ζήτησαν και το ποσό του δώρου που κατέβαλε το κράτος για τους εργαζόμενους που είναι σε αναστολή εξαιτίας της καραντίνας» τονίζει ο κ. Καραγεωργόπουλος. Προσπάθησαν να βγάλουν κιόλας με λίγα λόγια.

Βέβαια η καταβολή του δώρου των Χριστουγέννων ήταν ένας πονοκέφαλος για δεκάδες εργοδότες που είχαν κλειστές τις επιχειρήσεις τους και που δεν μπορούσαν να λειτουργήσουν κανονικά τα μαγαζιά τους την εορταστική περίοδο, με ένα κράτος να καταβάλει ένα ελάχιστο ποσό για αυτό και να αφήνει το μεγαλύτερο μέρος στις επιχειρήσεις.

Γιορτές χωρίς εισόδημα...

Όμως αυτό δεν αλλάζει σε κάτι τα πράγματα για τους εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα, ένα μεγάλο μέρος των οποίων ήταν σε αναστολή, μη έχοντας πάρει τις μέρες των γιορτών, ούτε τα 534 ευρώ (τα χρήματα του Δεκεμβρίου) που προβλέπονται από το καθεστώς αυτό.

Χωρίς το δώρο θα έκαναν δηλαδή γιορτές δίχως να έχουν από πουθενά ένα εισόδημα. Ούτε καταργεί την αυθαιρεσία των εργοδοτών αυτών που δεν κατέβαλλαν ή προσπάθησαν να μην καταβάλλουν το δώρο.

Άλλωστε, αρκετές από τις καταγγελίες αυτές που έγιναν σε πανελλήνιο επίπεδο προέρχονταν από εργαζόμενους σε μεγάλες αλυσίδες και πολυκαταστήματα και όχι μόνο από τον χώρο των μικρομεσαίων επιχειρήσεων…