Μετά από αναβολή ενός και πλέον μήνα, λόγω κορωνοϊού, επανέρχεται σήμερα, για να συζητηθεί πιθανά στο Μονομελές Πρωτοδικείο Καλαβρύτων, η αίτηση ασφαλιστικών μέτρων που κατέθεσαν οι μοναχές των Αγίων Θεοδώρων Αροανίας.

Η αίτηση είναι κατά του έργου που θέλει να εκτελέσει ο Ανεξάρτητος Διαχειριστής Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας στα 400 μέτρα από το μοναστήρι, πετυχαίνοντας προσωρινή διαταγή της προέδρου του δικαστηρίου για αναστολή των εργασιών εγκατάστασης δύο πυλώνων, όπως αναφέρει η εφημερίδα "Πελοπόννησος".

Οι μοναχές εναντιώνονται στην τοποθέτηση των πυλώνων στο περίβολο της Ι.Μ. για λόγους «οπτικής όχλησης και προσβολής του ησυχαστικού χαρακτήρα της» και θυμίζουν πως από το 2018 η ηγουμένη Βηθλεέμ έχει διαμαρτυρηθεί για τα προβλήματα στον περιβάλλοντα χώρο και την υγεία.

Γι' αυτό στις 25 Νοεμβρίου 2020 είχαν αιφνιδιάσει τον εργολάβο όταν ξεκίνησε εργασίες και τοποθέτησαν οχήματά τους μπροστά σε μηχανήματα εκσκαφής, με αποτέλεσμα να υποβληθεί μήνυση και μία εξ αυτών να συλληφθεί και να οδηγηθεί στην Αστυνομία Κλειτορίας, ενώ οι υπόλοιπες υποχώρησαν για να αποφύγουν τον αυτόφωρο.

Η Μονή Αγίων Θεοδώρων είναι χτισμένη σε υψόμετρο 1.030 μ. στην κατάφυτη πλαγιά του όρους Ζέμπι, χτίστηκε περίπου το 1000 - 1100 μ.Χ. και από το 1724 - οπότε και ανακαινίστηκε - δεν έχει γίνει καμία ουσιαστική παρέμβαση σε κτιριακό και φυσικό επίπεδο, για το οποίο όμως από το 2012 αξιοποιούν οι σημερινές καλόγριες, μέσω μελέτης. Το 1821 η Ι.Μ. έπαιξε κομβικό ρόλο στην Επανάσταση ως κέντρο ανεφοδιασμού των πολεμιστών.