Την 7η Ιανουαρίου τιμάται από την Εκκλησία η μνήμη του Αγίου Ιωάννη του Προδρόμου. Του βιβλικού προσώπου που βρίσκεται στο μεταίχμιο μεταξύ της Παλαιάς και της Καινής Διαθήκης.

Είναι ιστορικά τεκμηριωμένο ότι τέτοια ημέρα το 1830 έγινε στην Ναύπακτο ο πρώτος εορτασμός της απελευθέρωσης της πόλης μας (18 Απριλίου 1829) και δοξολογία προς τιμήν του Κυβερνήτη Ιωάννη Καποδίστρια που είχε συμβάλει στην επέκταση των συνόρων του νέου ελληνικού κράτους.

Συγκεκριμένα ο Επαχτίτης Χαράλαμπος Δ. Χαραλαμπόπουλος γράφει για αυτό:

« …Τον Ιανουάριο του 1830 έγινε στην πόλη ο πρώτος εορτασμός της απελευθέρωσής της και της εορτής του Κυβερνήτη. Το πρωί της ημέρας αυτής εσήμαναν «ο ήχος των κωδώνων και ο βόμβος των πυροβόλων». Στην πάνδημη δοξολογία στο ναό του Αγίου Δημητρίου παραβρέθηκαν ακόμη ο πληρεξούσιος Τοποτηρητής, ο Ανδρέας Μιαούλης, ο προσωρινός διοικητής της Ναυπάκτου, οι πολιτικοί υπάλληλοι, οι αξιωματικοί και στρατιώτες, που έφτασαν στην εκκλησία «προπορευομένου του πεζικού του Γ’ τάγματος της γραμμής και της μουσικής», όπου «εφέρθη και η σημαία του Μεσολογγίου» δώρο του γαλλικού φιλελληνικού κομιτάτου, με πομπή «ηγουμένων των Ν. Τζαβέλα και Δ. Δαγκλή». Μετά την λειτουργία, κατά τα δημοσιεύματα της Γενικής εφημερίδας της Ελλάδος, έγινε συνάθροιση στην αγορά της πόλης με κυκλική παράταξη όλων των στρατευμάτων, την σημαία του Μεσολογγίου, τις σημαίες των ταγμάτων, τούς ιερείς, τον προσωρινό αρχηγό των ελαφρών ταγμάτων, Κ. Τζαβέλα, τον διοικητή Ι. Μελά και τούς υπαλλήλους. Επακολούθησε παρέλαση του τακτικού υπό τον Σονιέ σώματος, του Α’ ελαφρού τάγματος υπό τον ταγματάρχη Φωτομάρα και του ΙΗ’ υπό τον Ιωάννη Φαρμάκη, δύο λόχων υπό τον Καραμπίνη και του σώματος του υπονομοποιού Κώνστα. Μετά την παρέλαση αντήχησαν 21 κανονιοβολισμοί και το εσπέρας όλη η πόλη, στολισμένη παντού με δάφνες και μυρσίνες, φωταγωγήθηκε…».
Η Αδελφότητα Ναυπακτίων σε συνεργασία με το Δήμο Ναυπακτίας ως μία συμβολική έναρξη του επετειακού έτους 2021 είχε προγραμματίσει για την 7η Ιανουαρίου 2021 την τέλεση Δοξολογίας και αναβίωση μέρους του τυπικού που είχε τηρηθεί τότε.

Δεδομένης όμως της πανδημίας επήλθε η ματαίωση.

Αυτός όμως δεν είναι λόγος να μην αναδιφήσουμε τις πηγές. Αντίθετα είναι αφορμή να διαβάσουμε και να κατανοήσουμε το παρελθόν τιμώντας την επέτειο στην ουσία της.

Ήταν ο Καποδίστριας ο άγιος της πολιτικής ή ένας απολυταρχικός που περιφρόνησε του αγωνιστές; Ποιό ήταν το κίνητρο των Μαυρομιχάληδων για τη δολοφονία; Οι ξένες δυνάμεις ήταν ηθικοί αυτουργοί; Η Ρωσία υπήρξε αρκούντως υποστηρικτική προς τον πρώην υψηλό διπλωμάτη της;

Πλούσια η διαχρονική βιβλιογραφία και οι μελέτες που μπορεί να αναζητήσει κανείς στο βιβλιοπωλείο της γειτονιάς ή στο διαδίκτυο.

Η δική μας συνεισφορά είναι το ευσύνοπτο άρθρο του ιστορικού και πανεπιστημιακού καθηγητή Δημήτρη Λουλέ στο τόμο του έτους 1985 του περιοδικού «ΜΝΗΜΩΝ».
Με την πεποίθηση ότι μοιραζόμαστε με όλους εσάς την ίδια ανάγκη για την αναζήτηση της ιστορικής αλήθειας,