Μεγάλη ανησυχία υπάρχει στους εκπαιδευτικούς και στους γονείς για το άνοιγμα των δημοτικών σχολείων, των νηπιαγωγείων και των παιδικών σταθμών στις 11 Ιανουαρίου.

Σύμφωνα με τα όσα υποστηρίζουν οι δάσκαλοι τα μέτρα που έχουν παρθεί και η προετοιμασία για το άνοιγμα των δημοτικών και των νηπιαγωγείων, είναι σχεδόν ανύπαρκτα.

Δεν έχει γίνει τίποτα για το μεγαλύτερο πρόβλημα που είχε παρατηρηθεί στην αρχή της σχολικής χρονιάς και το οποίο είχε οδηγήσει σε καταλήψεις τους μαθητές των λυκείων, δηλαδή την αξιοποίηση κτιρίων για τη δημιουργία νεών αιθουσών, έτσι ώστε να μικρύνουν τα τμήματα και να παύσει ο συνωστισμός με τους 25 και πλέον μαθητές.

Παράλληλα δεν έχουν καλυφθεί τα κενά των σχολικών καθαριστριών, ενώ τα όσα ανέφερε η υπουργός για τα τεστ που θα γίνονται σε καθημερινή βάση στους εκπαιδευτικούς, είναι μάλλον - σύμφωνα πάντα με τους ίδιους κύκλους- για τα… μάτια του κόσμου.

Είναι χαρακτηριστικό ότι ο σχεδιασμός της κυβέρνησης στην Αχαΐα για το άνοιγμα των σχολείων περιλαμβάνει τεστ σε τέσσερα μόλις δημοτικά και άλλα τέσσερα νηπιαγωγεία, από τα δεκάδες που λειτουργούν σε όλο τον νομό.

Πιο συγκεκριμένα περιλαμβάνει δύο στην Πάτρα όπου λειτουργούν πάνω από 200 σχολικές μονάδες στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση και από ένα σε Αίγιο και Δυτική Αχαΐα.

Τα κλιμάκια που θα κάνουν τα τεστ θα αλλάζουν σε καθημερινή βάση έδρα και θα πηγαίνουν από σχολείο σε σχολείο, όμως ακόμα και έτσι σίγουρα, δεν είναι αντιπροσωπευτικά για το θέμα της προστασίας από τον ιό και της διασποράς, ενώ δεν θα μπορούν να βοηθήσουν και σε πολλά πράγματα στην ιχνηλάτηση.

Προβληματισμένοι οι γονείς

Από την πλευρά τους οι γονείς εκφράζουν και αυτοί τον δικό τους προβληματισμό για το άνοιγμα των σχολείων και κυρίως για τον τρόπο που ανοίγουν αυτά, ακούγοντας ότι δεν υπάρχει και η αντίστοιχη ομοφωνία από τους ειδικούς για το όλο  ζήτημα.

Να αναφέρουμε ότι τον προβληματισμό τους για το άνοιγμα των δημοτικών εκφράζουν στις συζητήσεις τους, αλλά και στις αναρτήσεις τους στο διαδίκτυο, αρκετοί άνθρωποι του ιατρικού κόσμου, θεωρώντας ότι η απόφαση αυτή της κυβέρνησης, είναι κάπως πρόωρη και ότι δεν θα αργήσει η μέρα που τα σχολεία θα ξανακλείσουν.