«Φρένο» σε ενδεχόμενο ταξίδι του Ντόναλντ Τραμπ στη Σκωτία βάζει η πρωθυπουργός Νίκολα Στέρτζον, ξεκαθαρίζοντας ότι λόγω της πανδημίας επιτρέπονται «μόνο τα αναγκαία ταξίδια».

Ο απερχόμενος Αμερικανός πρόεδρος διαθέτει γήπεδα γκολφ στη Σκωτία. Δημοσιογραφικές ημέρες ανέφεραν ότι προτίθεται να επισκεφθεί την περιοχή τις τελευταίες ημέρες της θητείας του. Σύμφωνα με τη σκωτσέζικη εφημερίδα Sunday Post, το αεροδρόμιο του Πρέστγουικ ενημερώθηκε για την άφιξη του Boeing 757, το οποίο χρησιμοποιεί μερικές φορές ο Τραμπ, στις 19 Ιανουαρίου, δηλαδή την παραμονή της ορκωμοσίας του Τζο Μπάιντεν.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ υπάρχει «έντονη δραστηριότητα» αεροσκαφών της αμερικανικής πολεμικής αεροπορίας στο αεροδρόμιο αυτό. Τα μαχητικά φαίνεται ότι έκαναν μια «αναγνωριστική» αποστολή στο Τραμπ Τέρνμπερι, το ένα από τα δύο γήπεδα γκολφ που διαθέτει ο Ρεπουμπλικάνος μεγιστάνας στη Σκωτία.

Ένας εκπρόσωπος του αεροδρομίου του Πρέστγουικ ανέφερε πάντως στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι «δεν αναμένει κάποια επίσκεψη του Ντόναλντ Τραμπ τον Ιανουάριο».

«Δεν έχω ιδέα, ελπίζω το άμεσο σχέδιό του είναι να φύγει από τον Λευκό Οίκο»

Όταν ρωτήθηκε για το θέμα αυτό, η Στέρτζον απάντησε ότι «δεν έχει ιδέα για τα σχέδια» του Τραμπ, αλλά «ελπίζει ότι το άμεσο σχέδιό του είναι να φύγει από τον Λευκό Οίκο».

«Αλλά προς το παρόν δεν επιτρέπουμε στον κόσμο να έρθει στη Σκωτία, εκτός από τα απολύτως αναγκαία ταξίδια», υπενθύμισε, επικαλούμενη το λοκντάουν. «Ισχύει για αυτόν όπως και για οποιονδήποτε άλλον. Και το να έρθει κάποιος για να παίξει γκολφ, είναι ένας λόγος που εγώ δεν θα τον θεωρούσα απολύτως αναγκαίο», πρόσθεσε.

Μέχρι τώρα έχουν διατυπωθεί πολλές εικασίες και φήμες για το τι θα κάνει ο Τραμπ, ο οποίος αρνείται να παραδεχτεί την ήττα του, στις 20 Ιανουαρίου, την ημέρα της ορκωμοσίας του Μπάιντεν. Αν δεν παραστεί στην τελετή στην Ουάσινγκτον θα σπάσει μια παράδοση σχεδόν ενός αιώνα.