Αμετακίνητη είναι η Εκκλησία όσον αφορά στο άνοιγμα των ναών τα Θεοφάνεια.

Μετά τις ανακοινώσεις της κυβέρνησης για αυστηρό lockdown που περιλαμβάνει και το κλείσιμο των ναών, η Ιερά Σύνοδος αντέδρασε και μετά από έκτακτη συνεδρίαση αποφάσισε ομόφωνα πως δεν κάνει αποδεκτή την απόφαση,ενώ ετοιμάζει προσφυγή στο Συμβούλιο της Επικρατείας.

Μάλιστα, ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος, σύμφωνα με το orthodoxia.info, θα μεταβεί σε κάποια από τις ακτές της Αττικής εντός της δικαιοδοσίας της Αρχιεπισκοπής Αθηνών, (στο Μοσχάτο ή την Καλλιθέα ενδεχομένως), και να τελέσει τον Αγιασμό των Υδάτων.

Η ΔΙΣ αποφάσισε πως δεν συναινεί στα μέτρα και μάλιστα τονίζει πως θα λειτουργήσουν τις εκκλησίες, επιμένοντας πως πρέπει να τηρηθούν τα συμφωνηθέντα προ των γιορτών, για άνοιγμα των ναών ανήμερα των Θεοφανείων.

Χαρακτηριστική ήταν εξάλλου και η δήλωση του εκπροσώπου Τύπου της ΔΙΣ σε τηλεοπτικούς σταθμούς, Μητροπολίτη Αθηναγόρα, που ανέφερε πως «η αστυνομία θα κάνει την δουλειά της κι εμείς την δική μας».

«H Εκκλησία συμμορφώθηκε πλήρως στα μέτρα. Eχουμε αποδείξει ότι μπορούμε να τηρήσουμε πλήρως τους όρους που έθεσε η Κυβέρνηση για τα Χριστούγεννα. Oταν γίνεται μια συμφωνία από δύο μέρη και το ένα μέρος αποφασίζει να την αλλάξει, τότε πρέπει να ενημερώσει και το άλλο μέρος», είπε επίσης κάνοντας λόγο για «μικρή απογοήτευση στον τρόπο επικοινωνίας».

Οι 82 μητροπόλεις της Εκκλησίας της Ελλάδος αποφάσισαν να προχωρήσουν σε προσφυγή στο ΣτΕ, διαφωνώντας με την απόφαση των περιοριστικών μέτρων της κυβέρνησης. Σύμφωνα με εκκλησιαστικό site μάλιστα είναι η πρώτη φορά τις τελευταίες δεκαετίες που ολόκληρη η Εκκλησία της Ελλάδος στο πλέον ανώτατο επίπεδό της προσφεύγει στη Δικαιοσύνη κατά κυβερνητικής απόφασης.
Ωστόσο, ώσπου να κατατεθεί, να συζητηθεί και να δημοσιευθεί η όποια απόφαση, ο εορτασμός των Θεοφανίων θα έχει παρέλθει, όμως θεωρείτε ως κίνηση συμβολισμού για την Εκκλησία.