Είναι το πρώτο αληθινό τεστ μετά το brexit, μετά την έξοδό του από την ενιαία αγορά και την τελωνειακή ένωση: το Ηνωμένο Βασίλειο θα διαπιστώσει από σήμερα αν η διέλευση των συνόρων γίνεται χωρίς εμπόδια.

Αυτό, καθώς χιλιάδες φορτηγά αναμένεται να περάσουν τη Μάγχη έπειτα από ένα πολύ ήρεμο σαββατοκύριακο. Η επιτυχία των διευθετήσεων για την εποχή μετά το Brexit είναι κρίσιμης σημασίας για τον πρωθυπουργό Μπόρις Τζόνσον, ο οποίος έχει να διαχειρισθεί και άλλα επείγοντα θέματα.

Το Ηνωμένο Βασίλειο πλήττεται σκληρά από τον κορωνοϊό, με περισσότερους από 75.000 νεκρούς, έναν από τους χειρότερους απολογισμούς στην Ευρώπη, και από την οικονομική κρίση που τον συνοδεύει. Το Brexit απειλεί επίσης την ενότητα του βασιλείου, καθώς η πρωθυπουργός της Σκωτίας Νίκολα Στέρτζον ασκεί πίεση στη βρετανική κυβέρνηση να της δώσει το δικαίωμα να οργανώσει ένα νέο δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία της Σκωτίας. Σε περίπτωση νίκης, υπόσχεται πως η Σκωτία, η οποία το 2016 είχε ψηφίσει σε ποσοστό 62% εναντίον του Brexit, θα επιστρέψει στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Η μετά brexit εποχή

Η νέα ζωή του Ηνωμένου Βασιλείου έξω από την ΕΕ, έπειτα από σχεδόν μισό αιώνα συμμετοχής σ' αυτή, έχει προς το παρόν αρχίσει χωρίς απρόοπτα. Η εμπορική συμφωνία που υπογράφηκε την παραμονή των Χριστουγέννων ανάμεσα στο Λονδίνο και την Ευρωπαϊκή Ένωση, μία εβδομάδα πριν από την εκπνοή της μεταβατικής περιόδου μετά το Brexit, επιτρέπει να αποφεύγονται τελωνειακοί δασμοί και ποσοστώσεις, για τους οποίους εκφράζονταν φόβοι ότι θα προκαλούσαν χάος στα σύνορα.

Όμως η επαναφορά των τελωνειακών διατυπώσεων, που είχαν εξαφανισθεί εδώ και δεκαετίες, μπορεί να προκαλέσει αναστάτωση από σήμερα, που η δραστηριότητα επαναλαμβάνεται με πλήρη ρυθμό. Οι οδηγοί των φορτηγών με προορισμό την Ευρώπη, για να τους επιτραπεί να κυκλοφορούν στο Κεντ, πρέπει να διαθέτουν άδεια, η οποία χορηγείται ηλεκτρονικά και αποδεικνύει πως έχουν προηγούμενως ολοκληρώσει τις διατυπώσεις που επιβάλλονται. Οι παραβάτες κινδυνεύουν με πρόστιμα 300 στερλινών (334 ευρώ).

Η κυβέρνηση εκφράζει φόβους πως οι οδηγοί των φορτηγών μπορεί να φθάσουν στο Ντόβερ χωρίς την άδεια αυτή, κάτι που θα επιφέρει καθυστερήσεις και μποτιλιαρίσματα μέσα στο λιμάνι και στα περίχωρά του. Επίσης εκτιμά πως οι περισσότερες από τις μεγάλες επιχειρήσεις είναι έτοιμες για τους νέους κανονισμούς, όμως μέχρι και οι μισές μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις μπορεί να μην έχουν προβεί στις κινήσεις που είναι απαραίτητες για να εξάγουν προς την Ευρώπη. Με στόχο να αποφευχθεί μια συμφόρηση, η κυβέρνηση έχει προβλέψει για τεράστιους χώρους στάθμευσης και άδειες εισόδου στην περιφέρεια του Κεντ.

Ο Αλεξάντρου Ραρέτσι, ένας οδηγός φορτηγού προερχόμενος από τη Ρουμανία ο οποίος έφθασε το πρωί της Παρασκευής στο βρετανικό έδαφος, είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο πως έκανε ένα «τελείως κανονικό» ταξίδι. Για την επιστροφή, αντιθέτως, έλεγε πως δεν είχε ακούσει ποτέ ότι χρειάζεται άδεια για να κυκλοφορήσει στο Κεντ.