Με εντυπωσιακές επιδόσεις συνεχίζει το Ισραήλ την πορεία του στην παγκόσμια «κούρσα» των εμβολιασμών κατά της Covid-19. Σύμφωνα με την Daily Mail, οι επικεφαλής του τομέα της υγείας στη χώρα υποστηρίζουν ότι μέχρι τα τέλη του μήνα δύο εκατομμύρια άνθρωποι θα έχουν λάβει και τις δύο δόσεις του εμβολίου της Pfizer κατά του κορωνοϊού.

Με αφετηρία την 19η Δεκέμβρη, όταν ο Μπενιαμίν Νετανιάχου έκανε το πρώτο του εμβόλιο, το Ισραήλ μπήκε με φόρα στην κούρσα των εμβολιασμών, επιτυγχάνοντας από τις πρώτες κιόλας εβδομάδες έναν ρυθμό που (κατά τον πρωθυπουργό της χώρας) είναι ο ταχύτερος στον κόσμο.

Ο επικεφαλής του υπουργείου Υγείας της χώρας, Στρατηγός Χεζί Λεβί, δήλωσε ότι χάρη στο δυναμικό ξεκίνημα, το Ισραήλ θα μειώσει ελαφρώς την ταχύτητα των εμβολιασμών για καλύτερη διαχείριση των αποθεμάτων.

Υπενθυμίζεται ότι το συγκεκριμένο εμβόλιο περιλαμβάνει δύο ξεχωριστές δόσεις, που πρέπει να χορηγούνται με διάστημα 3 εβδομάδων μεταξύ τους.

«Επιβραδύνουμε τον ρυθμό των εμβολιασμών της πρώτης δόσης, ώστε να έχουμε επαρκές απόθεμα για τη δεύτερη δόση όλων εκείνων που έχουν εμβολιαστεί ήδη» είπε ο Λεβί στο τοπικό κανάλι KAN, προσθέτοντας πάντως ότι περίπου το 1/5 του πληθυσμού της χώρας (ξεκινώντας από υγειονομικούς υπαλλήλους και άτομα άνω των 60) θα έχουν ολοκληρώσει τη διαδικασία του εμβολιασμού μέχρι το τέλος του μήνα. Υπενθυμίζεται ότι ο πληθυσμός του Ισραήλ εκτιμάται ότι θα φτάσει το 2021 τα 9,3 εκατομμύρια.

«Ως τα τέλη Ιανουαρίου, θα έχουμε εμβολιάσει δύο εκατομμύρια κατοίκους, οι περισσότεροι ηλικιωμένοι», ανέφερε χαρακτηριστικά. Έως την περασμένη Παρασκευή, ένα εκατομμύριο άτομα είχαν λάβει την πρώτη δόση του εμβολίου. «Σπαμε όλα τα ρεκόρ... Είμαστε μπροστά από όλες τις χώρες» δήλωσε ο Νετανιάχου πριν από δύο μέρες, κατά την επίσκεψή του στην πόλη Ουμ Αλ Φαμ, όπου χορηγήθηκε το εκατομμυριοστό εμβόλιο.