Το lockdown και η καραντίνα οδήγησε αρκετούς Πατρινούς στο διάβασμα, με τις πωλήσεις στα βιβλιοπωλεία της Πάτρας να έχουν αυξηθεί αυτό το διάστημα κατά 15% περίπου.

Φαίνεται ότι όλες αυτές οι ώρες της καραντίνας, με αρκετό κόσμο να μην δουλεύει εδώ και παραπάνω από ένα μήνα, είτε επειδή βρίσκεται σε αναστολή εργασίας, είτε γιατί απλά πλέον δεν έχει εργασία, οδήγησε πολλούς συμπολίτες μας στο διάβασμα και στην αγορά βιβλίων.

Αυτό που σημειώνουν οι επαγγελματίες του είδους που έχουν μαγαζιά αποκλειστικά με βιβλία και όχι με γραφική ύλη - άρα στηρίζονται μόνο σε αυτές τις πωλήσεις - είναι ότι άνοδος της ζήτησης συνεχίστηκε και την περίοδο των γιορτών.

Ένα ακόμα αξιοσημείωτο της τάσης αυτής που παρατηρήθηκε, είναι η στροφή του κόσμου στα βιβλία φιλοσοφίας και φιλοσοφικών αναζητήσεων, ξεπερνώντας σε ορισμένες περιπτώσεις ακόμα και τα μυθιστορήματα που συνήθως συγκεντρώνουν το μεγαλύτερο εμπορικό ενδιαφέρον.

Μια πτυχή που ερμηνεύεται ως αντίκτυπο της πανδημίας με τον κορωνοϊό και την κατάσταση που διανύουμε να έχει οδηγήσει το αναγνωστικό κοινό στην αναζήτηση βαθύτερων νοημάτων που έχουν να κάνουν με τον σκοπό της ζωής.

Επίσης, αυξημένη ζήτηση είχαν αυτές τις μέρες τα δοκίμια και η ποίηση, ενώ αρκετά καλά πήγε και το παιδικό βιβλίο, προφανώς λόγω και της εορταστικής περιόδου.

Σύμφωνα με τους επαγγελματίες του είδους η μικρή άνοδος αυτή που σημειώθηκε στις πωλήσεις βιβλίων σχετίζεται και με το ότι το click away δεν αφορούσε τον κλάδο τους, καθώς από τις 14 Δεκεμβρίου και μετά οι αγορές μπορούσαν να γίνουν δια ζώσης, πάντα με μέτρα και αποστάσεις ασφαλείας.

Σημαντικό ήταν επίσης το ότι τα πολυκαταστήματα που έχουν στις υπηρεσίες τους τις πωλήσεις βιβλίων ήταν κλειστά, κάτι που βοήθησε τα τοπικά βιβλιοπωλεία στο να αυξήσουν την κίνηση τους.

Πάντως, αυτή η μικρή άνοδος που σημειώθηκε δεν αναιρεί τις δυσκολίες και την αβεβαιότητα που αντιμετωπίζει ο κλάδος, καθώς το διάβασμα παραμένει εκτός των προτεραιοτήτων του μέσου Έλληνα.

Μάλιστα, τα μέτρα που ανακοινώθηκαν και η εφαρμογή ενός νέου lockdown για διάστημα μιας εβδομάδας, με τα βιβλιοπωλεία να μην εξαιρούνται της απόφασης, ήρθε για να επιβεβαιώσει την αβεβαιότητα αυτή.