Ακόμη ένα δικαστικό και δημοσιονομικό... θρίλερ αναμένεται να παιχτεί εντός του 2021 για τα κομμένα δώρα αλλά και τις επικουρικές συντάξεις των συνταξιούχων. Αυτό θα συμβεί διότι η Ολομέλεια του ΣτΕ πρόκειται να εκδικάσει στις 15 Ιανουαρίου του 2021 προσφυγές συνταξιούχων που διεκδικούν αναδρομικά για τις περικοπές σε δώρα και επικουρικές συντάξεις. Μια μέρα νωρίτερα, στις 14 Ιανουαρίου του 2021 ξεκινάει αντίστοιχη διαδικασία και στο Ελεγκτικό Συνέδριο για τις συντάξεις Δημοσίου.

Πρόκειται για ποσά που στο σύνολο τους αγγίζουν τα 2,5 δισ. ευρώ και τα οποία δεν δόθηκαν στους δικαιούχους καθώς η κυβέρνηση θεώρησε ότι η απόφαση του ΣτΕ που εκδόθηκε εντός του 2020 αφορούσε μόνο τις περικοπές στις κύριες συντάξεις. Σύμφωνα με νομικούς κύκλους, η απόφαση θα εκδοθεί πολύ σύντομα, το αργότερο μέσα σε 4 μήνες καθώς τα θέματα για τα οποία καλείται να αποφασίσει το ΣτΕ έχουν ήδη κριθεί με παλαιότερες αποφάσεις. Μάλιστα οι ειδικοί τονίζουν ότι η απόφαση θεωρείται ότι θα είναι πιλότος για όλες τις δίκες που θα ακολουθήσουν σε πρώτο επίπεδο από 600.000 συνταξιούχους οι οποίοι έχουν προσφύγει διεκδικώντας αναδρομικά δώρων και επικουρικών συντάξεων.

Τα αναδρομικά που δεν δόθηκαν και η τύχη τους κρίνεται εκ νέου στο ΣτΕ αγγίζουν τα 2,5 δισ. .ευρώ. Δυνητικά αφορούν στο σύνολο των συνταξιούχων ήτοι 2,5 εκατ. πολίτες. Στη μάχη της διεκδίκησης μπαίνουν πλέον και οι χαμηλοσυνταξιούχοι που δεν υπέστησαν περικοπές στις κύριες ή επικουρικές συντάξεις τους είδαν όμως τα δώρα και τα επιδόματα τόσο από τις κύριες όσο και από τις επικουρικές συντάξεις.

Με πληροφορίες από την εφημερίδα "Καθημερινή"

Πηγή: enikonomia.gr