Τις περίεργες παρενέργειες που της άφησε ο κορωνοϊός περιέγραψε μία ασθενής, λέγοντας πως οι αισθήσεις της παραμορφώθηκαν και πως ο καφές της μυρίζει πλέον σαν αναθυμιάσεις αυτοκινήτου.

Η 44χρονη Σάρα Γκοβιέρ από το Κεντ της Αγγλίας κόλλησε κορωνοϊό τον Μάιο και έχασε την αίσθηση της όσφρησης- ένα σύμπτωμα γνωστό ιατρικά ως παροσμία. Η εργοθεραπεύτρια περιέγραψε το πώς σχεδόν «όλα τα τρόφιμα μύριζαν σαν να ήταν σάπια» και πως έχει χάσει σχεδόν δύο κιλά επειδή δεν μπορεί να απολαύσει τα αγαπημένα της φαγητά.
Η οδοντόκρεμα έχει μυρωδιά βενζίνης και το κρεμμύδι σαν στάσιμο νερό

Η Γκοβιέρ μάλιστα, είπε πως η μυρωδιά του κρέατος πλέον της θυμίζει άρωμα ή σαπούνι, η οδοντόκρεμα έχει γεύση περισσότερο σαν βενζίνη παρά σαν μέντα και ο καφές έχει μια μυρωδιά καυσαερίου ή καπνού τσιγάρων. Αποκάλυψε επίσης, πως το σκόρδο και τα κρεμμύδια της θυμίζουν περισσότερο ένα μίγμα βρεγμένου σκύλου ή στάσιμου νερού ενώ η σοκολάτα έχει τόσο άσχημη γεύση που δεν μπορεί να την φάει καν.

Η 44χρονη, η οποία εργάζεται στο νοσοκομείο Γουίλιαμ Χάρβεϊ στο Άσφορντ του Κεντ δημιούργησε μια ομάδα υποσρτήριξης στο Facebook, όπου τα μέλη μπορούν να μοιραστούν τις εμπειρίες, τις θεωρίες και τις συμβουλές τους για τις περίεργες αυτές μυρωδιές. Όπως είπε: «Ο καφές είχε απαίσια γεύση και το βούρτσισμα των δοντιών μου ήταν σαν να τα πλένω με βενζίνη – ήταν απαίσιο. Στην αρχή, όλα μύριζαν ουσιαστικά το ίδιο, οπότε ο καφές μου μύριζε σαν να κάπνιζε κάποιος ή σαν καυσαέρια αυτοκινήτου. Το σκόρδο και το κρεμμύδι επίσης – δεν μπορώ καν να περιγράψω την μυρωδιά τους και επειδή είναι βασικά συστατικά σε κάθε συνταγή, δεν μπορούσα να μαγειρέψω».

Και συνεχίζει: «Εάν πήγαινα στο σπίτι κάποιου και μαγείρευε, εμένα μου μύριζε σαν ένα μείγμα βρεγμένου σκύλου και στάσιμου νερού – όλα απλά μύριζαν σαν μούχλα. Η επίγευση ήταν εξίσου άσχημη. Έπρεπε να φτύσω ακόμη και την σοκολάτα».

Τι είναι η παροσμία;

Οι γιατροί ανακάλυψαν πως τα άτομα με κορωνοϊό χάνουν την αίσθηση της όσφρησης επειδή ο ιός βλάπτει τις απολήξεις των νεύρων του υποδοχέα ή τα κύτταρα στήριξης στο εσωτερικό της μύτης τους. Αυτά τα νευρικά άκρα που ανιχνεύουν το άρωμα λένε στον εγκέφαλό σας πώς να ερμηνεύσει τις χημικές πληροφορίες που συνθέτουν μια μυρωδιά και η καταστροφή τους ή η εσφαλμένη θεραπεία μπορεί να οδηγήσει σε παροσμία.

Η Γκοβιέρ είπε ότι οι συνάδερφοί της βρέθηκαν θετικοί στον κορωνοϊό τον Απρίλριο αλλά η ίδια δεν είχε τα κλασικά συμπτώματα του υψηλού πυρετού ή του βήχα. Ωστόσο, μια μέρα επέστρεψε στο σπίτι της εντελώς εξαντλημένη και εμφάνισε πονόλαιμο, οπότε πήρε άδεια και υποβλήθηκε σε τεστ για κορωνοϊό στις 2 Μαϊου.