Ξεκινήσατε τη γυμναστική, προσέχετε τη διατροφή σας, πίνετε άφθονο νερό και παρ’ όλα αυτά βλέπετε το βάρος σας να αυξάνεται; Προτού βιαστείτε να κατηγορήσετε τη γυμναστική για τα παραπάνω κιλά που δείχνει η ζυγαριά σας, αφήστε μας να σας εξηγήσουμε τι ακριβώς συμβαίνει, όπως αναφέρει το vita.

Γιατί πάχυνα μόλις ξεκίνησα γυμναστική;

Έχετε παρατηρήσει ότι αμέσως (ή ακόμη και 1-2 ημέρες) μετά από μια έντονη προπόνηση αυξάνεται το βάρος σας; Αυτό είναι φυσιολογικό και δεν σημαίνει ότι αυξάνεται πραγματικά το βάρος σας. Το βάρος σας είναι ένας συνδυασμός μυών, λίπους, οστών, του εγκεφάλου και του νευρικού συστήματος, του συνδετικού ιστού, του αίματος, της λέμφου, των εντερικών αερίων, των ούρων και του αέρα που μεταφέρετε στους πνεύμονές σας. Αμέσως μετά από μια προπόνηση, το ποσοστό μάζας σε καθεμία από αυτές τις κατηγορίες μπορεί να μετατοπιστεί έως και 15 %.

Επομένως, αν παίρνετε βάρος ενώ γυμνάζεστε και τρώτε υγιεινά, πιθανότατα δεν είναι ο τύπος αύξησης βάρους που νομίζετε.

Επίσης, η ισορροπία των υγρών στον οργανισμό σας μπορεί να επηρεάσει το βάρος σας. Αν βλέπετε μεγαλύτερο αριθμό στη ζυγαριά, αυτό θα μπορούσε να οφείλεται στην κατακράτηση υγρών που συμβαίνει μερικές φορές μετά την προπόνηση. Ειδικά όταν ξεκινάτε να γυμνάζεστε με βάρη μπορεί να δείτε το βάρος σας να αυξάνεται, επειδή ο οργανισμός σας αποθηκεύει μυϊκό γλυκογόνο για να καλύψει τις αυξημένες ενεργειακές ανάγκες των μυών σας. Αυτή η αντίδραση προκαλεί την απότομη αύξηση του βάρους σας λόγω των συγκρατούμενων υγρών.

Να θυμάστε ότι…

Η ζυγαριά δεν μπορεί να σας παρέχει μια πλήρη εικόνα της κατάστασης. Για παράδειγμα, αν συνδυάζετε την τακτική γυμναστική με μια ισορροπημενη διατροφή μπορεί να χάνετε λίπος ενώ παράλληλα να αυξάνετε τη μυϊκή σας μάζα. Αυτή είναι μια σημαντική αλλαγή στο πώς δείχνει το σώμα σας (και φυσικά μια θετική αλλαγή για την κατάσταση της υγείας σας), η οποία δεν αποτυπώνεται πάντα στο νούμερο που βλέπετε να αναγράφεται στη ζυγαριά.

Ο βασικός σας στόχος όταν γυμνάζεστε για να αδυνατίσετε είναι να χάνετε λίπος και παράλληλα να αυξάνετε τη μυϊκή σας μάζα. Η πιο εύκολη και αξιόπιστη μέθοδος για να παρακολουθήσετε την πραγματική πρόοδό σας είναι η λιπομέτρηση από διαπιστευμένο διατροφολόγο.